12 C
Zvornik
20. април 2024.

Pravo jače od pritisaka za odustajanje od referenduma

BANJALUKA – Referendum o obilježavanju 9. januara kao Dana Republike biće održan u nedjelju jer RS ima pravo na taj korak uprkos svim pokušajima da on bude zabranjen, poručili su juče njeni najviši zvaničnici.

Predsjednik RS Milorad Dodik pozvao je stanovnike RS da 25. septembra izađu na referendum naglasivši da će on biti afirmacija demokratskih prava da odlučujemo o svojim pravima i da od toga ne treba odustajati.

– Prvo 25. septembra odlučujemo o tome, a Narodna skupština će nakon referenduma definisati odnos prema referendumu i prema odluci Ustavnog suda BiH – kaže Dodik.

Ponovio je da se Ustavni sud BiH pokazao kao političko tijelo predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića čije je zahtjeve prihvatio.

– Sve što Bakir zamisli, Ustavni sud će i uraditi – istakao je Dodik.

Ustavni sud BiH je u subotu odbacio apelaciju Narodne skupštine RS za preispitivanje svoje odluke kojom je obilježavanje Dana Republike 9. januara proglašeno neustavnim. Sud je razmatrajući Izetbegovićev zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke Narodne skupštine o raspisivanju referenduma usvojio mjeru kojom se privremeno obustavlja primjena te odluke.

Dodik je upozorio da predstavnici RS u institucijama BiH nisu na adekvatan način skrenuli pažnju da je za RS nedopustivo da se Ustavni sud ponaša na ovaj način.

– Riječ je o Ustavnom sudu BiH, koji je sastavljen od tri stranca i šest domaćih sudija. Ti pokušaji međunarodnih predstavnika, ambasada i drugih da zastraše, upućujući i određene prijetnje, nisu ništa što već ranije nismo vidjeli. Ono što je sada drugačije jeste da nemaju adekvatan odgovor na nešto što je volja naroda – rekao je predsjednik RS.

Referendum je bio glavna tema razgovora zvaničnika RS sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovim, koji je boravio u Banjaluci. Dodik i Ivancov su se usaglasili da RS ima pravo na referendum i da on ne predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, jer nije uperen ni protiv koga.

– Građani RS imaju pravo da se na referendumu izjasne o Danu RS kao o vitalnom pitanju – rekao je Ivancov.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović poručio je da će se skupštinski kolegijum izjasniti o novoj odluci Ustavnog suda BiH kad mu ona bude dostavljena.

– Poslije izjašnjenja kolegijuma biće zatražen stav predlagača u vezi sa primjenom odluke suda – saopšteno je iz Narodne skupštine poslije sastanka Čubrilovića i Ivancova.

Premijer RS Željka Cvijanović izjavila je u Sarajevu da održavanje referenduma ne može za sobom povući krivičnu odgovornost.

– Odluka o održavanju referenduma spada u domen političke odluke i nije uperena ni protiv koga. Ona je donesena uz volju svih stranaka iz RS. Da li to znači da treba hapsiti poslanike i da ministri, piloti, policajci, poljoprivrednici i svi ostali treba da krivično odgovaraju ako izađu na referendum – upitala je Cvijanovićeva.

Specijalni predstavnik i šef Delegacije EU Lars Gunar Vigemark, odgovarajući na pitanje da li će referendum uticati na današnju odluku Savjeta EU o aplikaciji BiH za članstvo u Uniji, istakao je da ne može predviđati kakve će biti odluke u vezi sa tim pitanjem.

– Ne smatramo da je referendum potreban i ova pitanja se mogu prevazići na drugi način – istakao je Vigemark.

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je da referendum nije poziv na rušilački pohod, već da je cilj da se ukaže na nepravedne odluke i rad pojedinih institucija.

Gradske i opštinske komisije za sprovođenje referenduma trebalo bi danas da dobiju glasački materijal za referendum.

– Ustavni sud BiH, privremenom mjerom, u jednom segmentu prekida proces primjene njegove odluke, što je u direktnoj suprotnosti sa nastojanjima da odluka bude implementirana – rekao je predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan poslije jučerašnje sjednice tog tijela.

Komisija je odlučila da uputi apelaciju Ustavnom sudu BiH na odluku Apelacionog odjeljenja Suda BiH da proglasi nedopuštenom njenu žalbu na odluku Centralne izborne komisije BiH da odbije zahtjev za ustupanje izvoda iz centralnog biračkog spiska za potrebe referenduma.

Referendum je bio tema i u Beogradu odakle je sa konferencije „Referendum u RS – demokratski odgovor na nedemokratske metode“ poručeno da Ustavni sud BiH vrši reviziju Dejtonskog sporazuma i da je RS u pravu što organizuje referendum jer se više ne mogu trpjeti potezi tog suda.

Glasanje

Pravo glasa na referendumu ima 1.219.399 građana, a svoj stav moći će da izraze na glasačkim mjestima na kojima su glasali i na izborima.

Izuzetaka ima u nekim opštinama u kojima su izborne komisije procijenile da mogu spojiti neka glasačka mjesta, a građani će o tome biti i obaviješteni. Svi građani sa pravom glasa mogu slanjem besplatne SMS poruke na broj 065 1244 dobiti obavještenje o glasačkom mjestu na referendumu.

Predstavništva RS pripremaju teren za glasanje u Briselu, Antverpenu, Roterdamu, Parizu, Moskvi i pet gradova u Srbiji.

PIC i OHR

Redovna sjednica ambasadora zemalja članica Savjeta za primjenu mira (PIC) biće održana danas u Sarajevu, a na njoj će biti razmatrana aktuelna situacija u BiH, a u fokusu će biti odluka Ustavnog suda BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko kazao je da je održavanje referenduma u RS još hipotetičko pitanje i da do tog događaja ima sedam dana. Podvukao je da su odluke Ustavnog suda u bilo kojoj zemlji obavezujuće.

– I u slučaju da referendum bude sproveden, on neće imati ustavnu i pravnu snagu, što je već rečeno u Ustavnom sudu BiH. Za taj referendum nema ni spiskova iz Centralne izborne komisije – kazao je Incko i poručio da će međunarodna zajednica ostati u BiH do onog trenutka kada se potpuno počnu poštovati zakoni i Ustav BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se