18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Pravnici tvrde: Tužilaštvo BiH prekršilo proceduru

BANJALUKA – Tužilaštvo BiH formiralo je predmet u vezi sa neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH koja se tiče referenduma sprovedenog u Republici Srpskoj o Danu Republike, iako taj sud još nije utvrdio da li je njihova odluka sprovedena ili ne, ističu pravnici.

Tužilaštvo BiH time je, navode pravnici, na najgrublji način prekršilo proceduru i u svoje ruke preuzelo ulogu sudija Ustavnog suda, prenosi „Glas Srpske“.

Stručnjaci ističu da je Tužilaštvo BiH moglo da formira predmet i uputi pozive za saslušanje samo uz rješenje Ustavnog suda BiH da njihova odluka nije sprovedena, ali rješenja nema, jer Ustavni sud još nije razmatrao to pitanje.

Rasprava o tome da li je odluka izvršena ili nije biće pokrenuta na sjednici Ustavnog suda BiH koja počinje danas, a završava sutra, dodaje list.

„Nismo dostavili rješenje o neizvršenju sudske odluke, jer o tome sud tek treba da raspravlja. Ako bude zaključeno da odluka nije izvršena tek onda će sud rješenje dostaviti Tužilaštvu“, rekao je registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić upozorava da formiranje predmeta može započeti aktom Ustavnog suda da odluka nije izvršena.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić rekao je da je u toku procedura izvršavanja odluke suda i da tu nema krivične odgovornosti.

„Kada je riječ o privremenoj mjeri u vezi sa referendumom, ni tu ne može da bude odgovornosti dok Ustavni sud ne podnese krivičnu prijavu“, istakao je Simić.

Prema Simićevim riječima, čak i da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik krivično odgovoran, ne može putem medija biti obaviješten da mu je upućen poziv za zaslušanje u Tužilaštvu BiH.

„To je dokaz da je BiH daleko od vladavine zakona“, zaključio je Simić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se