7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Peulić: Tranzicija „progutala“ velike metalske komplekse!

Radnici treba da budu jedinstveni, jer samo tako mogu ostvariti svoja i kolektivna prava. Poslodavci treba da stvaraju što bolje uslove za rad zaposlenih i da sa sindikatima ostvaruju što kvalitetniji dijalog, poručuje Tane Peulić, predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske. U oblasti metalske industrije i rudarstva Republike Srpske trenutno je zaposleno oko 15.500 radnika, dok u sastavu Sindikata metalske industrije i rudarstva djeluje 45 sindikalnih organizacija sa oko 8.000 članova.

Razgovarao: Mišo LAZAREVIĆ

Koliko je trenutno zaposleno radnika u kompleksu metalske industrije i rudarstva Republike Srpske. U kojim oblastima Sindikat metalske industrije i rudarstva zastupa prava i interese zaposlenih?

-U oblasti metalske industrije i rudarstva Republike Srpske, na osnovu statističkih podataka, trenutno je zaposleno, u svim sektorima, oko 15.500 radnika raspoređenih u metaloprerađivački sektor, rudnike, kamenolome plastiku, gumu i hemiju.

Koliko u sastavu Granskog sindikata ima sindikalnih organizacija, odnosno članova?

-U sastavu Sindikata metalske industrije i rudarstva djeluje 45 sindikalnih organizacija sa oko 8.000 članova i za sve njih Granski sindikat, sa stručnim službama Saveza sindikata, pruža pravnu i drugu pomoć, te zastupa njihove interese pred poslodavcem i državnim institucijama.

Kako ocijenjujete socijalni dijalog sa poslodavcima?

-Sa svim poslodavcima korektno sarađujemo i zajednički, sa Sindikalnim organizacijama, iznalazimo moguća rješenja nastalih problema. Socijalni dijalog s poslodavcima ocijenjujem korektnim, koji često zavisi od poznavanja dijaloga od strane pojedinih poslodavaca koji ponekada dogovore i potpisane Protokole ne poštuju, ali na sreću takvih je manji broj.

U tim pozitivnim primjerima, često ste isticali socijalni dijalog koji imate sa menadžmentom zvorničke „Alumine“?

-Što se tiče pozitivnih primjera vođenja socijalnog dijaloga želim da istaknem kompanije koje mogu da služe za primjer poslodavcima u Republici Srpskoj pa i dalje, gdje poslodavci sve dogovore i protokole sa sindikatom poštuju, među kojima je „Alumina“ Zvornik, IFT rudnik i termoelektrana Stanari,“ORAO“ Bijeljina,“ELVAKO“ Bijeljina „METAL“ Gradiška,“ALPRO“ Vlasenica i drugi.

tane-peulic-predsjednik-granskog-sindikata-metalske-industrije-i-rudarstva-rsNekada je metalska industrija u ovoj zemlji bila pokretačka snaga, motor razvoja privrede. Danas je, nažalost, situacija dosta sumorna. Zašto je to tako i šta bi trebalo uraditi da metalski kompleks bude nosilac privređivanja u realnom sektoru?

-Tačno da je prije rata metalska industrija u svijetu, Evropi i kod nas bila okosnica razvoja. Međutim, danas, zbog niza okolnosti, taj trend je izgubljen. Velika preduzeća, sa više hiljada radnika, su u procesu privatizacije a kasnije tokom stečaja i likvidacije, potpuno nestala. U poslednje vrijeme osjeća se blagi porast proizvodnje. Potrebno je u pojedinim preduzećima ojačati kadrovski potencijal sa mlađim inženjerima, stručnom proizvodnom snagom, boljom tehničkom i tehnološkom opremljenosti, kao niz drugih stvari potrebnih da se preduzeća uključe u evropske i svjetske standarde u pogledu kvaliteta proizvoda, te boljom konkurentnošću i većom produktivnosti.

Republika Srpska dobila je novi Zakon o radu. Da li se i koliko novo radno zakonodavstvo odrazilo na radnike u metalskoj industriji?

-Novim Zakonom o radu, radnici u realnom sektoru nisu dobili nikakav boljitak. Nažalost, u pojedinim preduzećima i onako nedovoljno stečena prava se dodatno narušavaju. Što se tiče grane metalske industrije i rudarstva, mi smo imali potpisane Pojedinačne kolektivne ugovore po preduzećima i sa Udruženjem poslodavaca smo potpisali Zaključak da se isti primjenjuju do potpisa novog kolektivnog ugovora za zaposlene u metalskoj industriji i rudarstvu. Ovaj zaključak se poštuje u većini preduzeća s obzirom da Pojedinačni kolektivni ugovori nisu stavljeni van snage novim Zakonom o radu.

Kako teče dogovaranje socijalnih partnera o novom kolektivnom ugovoru. Kada se može očekivati potpisivanje Pojedinačnog kolektivnog ugovora u metalskoj industriji?

-U postupku su pregovori oko novog Pojedinačnog kolektivnog ugovora za zaposlene u metalskoj industriji i rudarstvu. Održana su dva sastanka delegacije Sindikata metalske industrije i rudarstva sa predstavnicima Udruženja poslodavaca. Granski sindikat je ponudio radnu verziju Kolektivnog ugovora, tako da slijede usaglašavanja. Pošto su potpisanim Zaključkom, kako sam rekao, u primjeni dosadašnji kolektivni ugovori po preduzećima, tako da su prava radnika zaštićena tim dokumentom.

[quote color=“#020202″ bgcolor=“#e2e2e2″ arrow=“yes“ align=“right“]

U oblasti metalske industrije i rudarstva Republike Srpske trenutno zaposleno 15.500 radnika!

Zvornička „Alumina“ pozitivan primjer vođenja socijalnog dijaloga između poslodavca i sindikata!

Novim Zakonom o radu radnici u realnom sektoru nisu dobili nikakav boljitak!

[/quote]

Mnogi radnici se, zbog stečaja koji su zadesili njihova preduzeća, suočavaju s problemom odlaska u penziju zbog neuplaćenih poreza i doprinosa. Koliko, kad je u pitanju Sindikat na čijem ste Vi čelu, ima radnika koji čekaju na povezivanje radnog staža kako bi otišli u zasluženu penziju?

-Činjenica je da su u Republici Srpskoj mnoga preduzeća otišla u stečaj i za mnoge radnike koji su stekli uslove za penziju, nije povezan radni staž. U Ministarstvu rada RS postoji Fond za zbrinjavanje radnika i dosta radnika je putem ovog fonda riješilo svoj status. I danas ima puno zahtjeva pred Fondom Ministarstva rada za rješavanje statusa penzionisanja radnika.

Veliki problem ovog društva su nezaposleni, samo u Republici Srpskoj na posao čeka blizu 140.000 lica. Kako pomoći, prije svega, mladima da nađu posao?

-Najveći problem i jeste velika nezaposlenost mladih u Republici Srpskoj. Potrebno je da se stvaraju bolji ambijenti u preduzećima za zapošljavanje mladih, a prije svega država mora iznaći rješenje smanjenja stope poreza i doprinosa čime bih poslodavci imali prostora za nova ulaganja u proširenje proizvodnje, modernizaciji postrojenja, a samim tim bi se stvorio prostor za nova zapošljavanja.

tane-peulicKakva bi, na kraju ovog razgovora, bila Vaša poruka radnicima, a šta opet očekujete od poslodavaca?

-Moja poruka radnicima je da budu što jedinstveniji, jer samo tako mogu ostvarivati svoja i kolektivna prava, dok razjedinjeni samo pomažu nekorektnom poslodavcu da ostvaruje svoje ciljeve na štetu radnika. Takođe, svoje radne obaveze na radnom mjestu treba da izvršavaju na vrijeme i kvalitetno, jer samo tako se može boriti za ostvarivanje svojih prava.

Od poslodavaca očekujem da stvaraju što bolje uslove za rad zaposlenih, zatim da obezbijeđuju što više naloga za proizvodnju uz ulaganja u proizvodnju i da sa sindikatima ostvaruju što kvalitetniji dijalog. Samo uz obostrano dogovaranje, uvažavanje i poštivanje, mogu se postići dobri rezultati u poslovanju a samim tim bolje plate i bolji profit pošto bi to morao biti zajednički cilj svih – kaže, na kraju razgovora, Tane Peulić, predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se