18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

OHR: Nema potrebe za bonskim ovlaštenjima zbog referenduma

Ustavni sud Bosne i Hercegovine na posljednjoj sjednici odbio je zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke svoje čime je potvrđeno da se 9. januar, Dan RS, smatra neustavnim.

Iako su političari iz FBiH pozivali i očekivali da će visoki predstavnik Valentin Incko u ovom slučaju posegnuti za bonskim ovlaštenjima kao što je to uradio supervizor za Distrikt Brčko, Brus G. Berton, to se ipak neće desiti.

“U ovom trenutku nema potrebe za korištenjem izvršnih ovlaštenja visokog predstavnika u slučaju referenduma u Republici Srpskoj, budući da je Ustavni sud BiH donio privremenu obustavu odluke o raspisivanju referenduma, te stoga ne postoji pravni osnov za održavanje tog referenduma. Slijedom odluke o privremenoj obustavi, Komisija za referendum u Republici Srpskoj nema mandat da organizuje referendum koji je suspendovan. Visoki predstavnik poziva sve nadležne organe da osiguraju poštivanje ove odluke, te podsjeća sve organe vlasti da je kršenje odluka Ustavnog suda krivično djelo”, kazali su za N1 u Kancelariji visokog predstavnika u BiH.

Ustavni sud BiH proglasio je Dan Republike Srpske neustavnim, nakon čega je u NSRS donesena odluka o održavanju referenduma o Danu Republike 25. septembra. Referendumom će se, od građana, tražiti da se izjasne o tome da li 9. januar treba da se obilježava i proslavlja kao Dan Republike Srpske.

Ustavni sud ranije je prihvatio zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da se donese privremena mjera o obustavljnju odluke o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj.

Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira (PIC) takođe je poručio da neće tolerisati kršenje Dejtonskog sporazuma niti pokušaje otcjepljenja. Uz izdvojeno mišljenje Rusije, iz PIC-a su poručili da je Ustavom BiH utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se