12 C
Zvornik
19. април 2024.

Obilježene 24 godine od stradanja na Crnom vrhu

ZVORNIK – Parastosom i polaganjem vijenaca na spomen ploču danas je na Crnom vrhu kod Zvornika obilježena 24 godišnjica stradanja 11 pripadnika Vojske Republike Srpske /VRS/, policajaca i civila koje su 1992. godine ubili srebrenički muslimani.

Zamjenik predsjednika republičke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, Veljko Lazić, rekao je da se ovim povodom 10. septembra svake godine okupljaju i da svake godine iznova upozoravaju da za ovaj zločin niko nije procesuiran.

– Svakog 10. septembra dolazimo ovdje da obilježimo ovaj datum i uvijek i svaki put kažemo kako niko nije procesuiran za ovaj ratni zločin. Da li će ikada biti procesuiran, mi to ne znamo, ali ja sam rekao, a i sada kažem, da ćemo svaki put napominjati da bi trebalo neko da to uradi, da kaže da je neko počinio ovaj zločin, da je ubio naše najmilije. Međutim, zna se kakva je situacija u Tužilaštvu i Sudstvu BiH, tako da mi imamo i konkretne zahtjeve prema njima gdje navodimo koje zločine treba procesuirati, imeđu ostalog tu je i Crni vrh. Prije mjeseca dana, kada smo imali razgovore sa njima, dobili smo uvjeravanje da će to sada krenuti malo bolje i mi se nadamo da će jednog dana doći do toga da neko odgovora i za ovaj zločin – rekao je Lazić novinarima.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Zvornik, Miodrag Pavlović, rekao je da je na današnji dan prije 24 godine počinjen zločin na Crnom vrhu gdje je stradalo 11 Srba, a njih još osam u okolini.

– Prije 24 godine horda razjarenih zelenih beretki, odnosno udruženja mudžahedina iz Srebrenice napravila je jedan prolaz prema svojoj „džamahiriji“ i iz zasjede su u koloni vozila pobili pripadnike VRS, policajce i civile. I to im je bilo malo, pa su ih i zapalili – rekao je Pavlović dodavši da su oni pobijeni na lokaciji gdje se nalazi spomen ploča, dok je u okolini ubijeno još osam vojnika.

On je izrazio sumnju da će neko odgovarati za ovaj zločin, jer je, kako je ocijenio, evidentno da se procesi vode samo protiv Srba.

Pavlović je dodao da je i ovaj zločin dokaz, ne samo masakra i ubistva, nego i genocida nad srpskim narodom jer su ničim izazvani, krećući se ka svojim kućama, pobijeni i popaljeni.

Nakon parastosa za poginule srpske vojnike, policajce i civile, vijence na spomen obilježje su položili članovi porodica, te predstavnici republičke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zvornik, kao i predstavnici gradske Boračke organizacije i Stanice javne bezbjednosti Zvornik.

Parastosu su prisustvovali i predstavnici Crvenog krsta Republike Srpske.

Spomen ploča na Crnom vrhu postavljena je 10. septembra 2010. godine i prvi put je oskrnavljena šest dana nakon postavljanja, a u istoj godini ponovo je skrnavljena kada su ukradeni sto i klupe, te isječeni želježni stubovi i lanci oko obilježja.

Prije tri godine postavljena je veća i deblja granitna ploča, ali je i ona doživjela sudbinu prethodne. Godinu dana kasnije postavljena je i osveštana nova, treća po redu Spomen ploča na kojoj je danas održan parastos.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se