12 C
Zvornik
19. април 2024.

Obavještajno-bezbjednosna agencija u akciji destabilizovanja Srpske i Srbije?

BANJALUKA – Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH pokrenula je akciju „Vruća kasna jesen – rana zima“ s ciljem destabilizovanja Republike Srpske i Srbije, piše „Euroblic“

U posjedu ovog lista je povjerljivi dokument bezbjednosnih službi, dostavljen najvišim srpskim zvaničnicima sa obje strane Drine, u kome se tvrdi da „OBA sve više izmiče nadzoru i kontroli“.

U dokumentu se navodi i da OBA „planira incidente“ u Srpskoj i Srbiji, zbog čega je pokrenuta akcija na teritoriji BiH i Srbije.

Operacija „Vruća kasna jesen – rana zima“ podrazumijeva akcije obavještajnih i paraobavještajnih tijela i organizacija, poput službi, agencija, neformalnih radikalnih i ekstremnih grupa, nevladinih organizacija, pojedinaca – saradnika sa iskustvom.

U povjerljivom dokumentu navodi se da otuđeni centri moći u OBA planiraju sedam kategorija obavještajnih aktivnosti – od prikupljanja informacija, prisluškivanja i praćenja vodećih srpskih političara, do preduzimanja agresivnih akcija u Srpskoj i Srbiji.

„Euroblic“ piše i da za ovu operaciju zna Bezbjednosno-informativna agencija /BIA/ Srbije koja je otkrila mnoge mjere praćenja i tehničkog nadzora koje se iz Sarajeva, u okviru akcije, preduzimaju prema najodgovornijim državnim funkcionerima Srbije.

Izvori lista tvrde da su preduzimanje agresivnih akcija i primjena nasilnih metoda planirani kao reakcija na zakazani referendum o Danu Republike i da će biti realizovani bez obzira na to da li će on biti održan i ma kakvi rezultati referenduma bili.

U informaciji bezbjednjaka, između ostalog, piše da bošnjačka komponenta u OBA mjesecima prati i prisluškuje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijera Srpske Željku Cvijanović, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića i brojne političke funkcionere i predstavnike Srpske u Sarajevu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se