18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Nisi pravi student ako nisi jeo u menzi

Neka glupava legenda kaže da pravi student postaješ kada položiš ispit, padneš ispit i spavaš sa koleginicom/kolegom. Ja bih rekla da si pravi student samo ako si bio u studentskoj menzi, čekao bečku u redu do Vukovog parka, bar jednom izgubio žeton za pribor i smuvao ribu sa: „Izvini da li je slobodno pored tebe?“.

U Beogradu postoji 17 studentskih restorana tj menzi, a kako se priča po gradu, najbolja klopa se služi u Loli, Đušinoj, Rifatu i Studentskom gradu. Kada upišeš fakultet karticu za menzu možeš lako nabaviti, a tri dnevna obroka možeš da obezbediš za svega 171 dinar, što je jeftinije od jednog burgera na kiosku. Dan možete započeti nečim što ste verovatno uvek imali u frižideru i kod kuće poput prženica, paštete ili viršli, za ručak se servira supa, glavno jelo, salata i povremeno dezert, a za večeru isto to, samo bez supe.

Kraljica menze – Bečka šnicla

Njeno visočanstvo bečka šnicla, koja je obično veća od samog tanjira, prisvojila je kultni status u svim menzama, pa se rečima ne može opisati količina smora kada osoba ispred uzme poslednju, a tebi padne još jedna dosadna krmenadla.

Odmah ispod viskog trona bečke, nalazi se i nezaobilazna sarma, na čijem receptu bi i tvoja baka pozavidela. Četvrtak je za sladokusce postao poput praznika zbog fensi pohovanog kačkavalja na meniju. Da nisi otišao u menzu verovatno nikad ne bi skapirao koliko su dobri ćevapi u kombinaciji sa pasuljem, ili pileći batak sa špagetama. Status praznika u menzi zaradio je i dan Svetog Save kada uz ručak možete popiti i čašu vina, ili Dan studenata (4. april) kada umesto jednog možeš uzeti dva dezerta. Hleb uvek možeš uzeti u neograničenim količinama, pa su arhitektonske konstrukcije poput tornjeva od kriški hleba u menzama normalna i svakodnevna pojava.

Posetili smo menzu u Studentskom gradu i pričali sa nekoliko studenata o tome koliko su zadovoljni ishranom i koja klopa im je omiljena.

NAPOMENA ZA BRUCOŠE: Pasulj je uvek najbolji kada se kuva na veliko, a kartica za menzu je sjajan povod za dejt.
JOŠ JEDNA NAPOMENA: Izbegavati prilog u narodu poznat kao „7 days“, u kom su navodno svi ostaci od prethodne nedelje: od pirinča do boranije. Nije baš ukusan.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se