9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Meteorološka stanica digitalizovana

ZVORNIK – Zvornička meteorološka stanica koja se nalazi u krugu Tehnološkog fakulteta u Karakaju od danas je osavremenjena što će doprinijeti da kvalitet rada bude podignut na viši nivo.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović rekao je da je Gradska uprava izdvojila sredstva za unapređenje rada ove stanice.

– Naša meteorološka stanica bila je opremljena manuelnim instrumentima, a sada smo obezbijedili savremenu digitalnu opremu, što će doprinijeti povećanju kvaliteta u radu i olakšati očitavanje podataka. Takođe, i manuelni instrumenti će ostati u funkciji tako da, ukoliko se eventualno i desi neki kvar na jednom načinu očitavanja, ostaće nam drugi način i neće biti prekida u prikupljanju podataka – rekao je Ivanović.

Očitavanje mjerenja vrše radnici Službe civilne zaštite i Profesionalne vatrogasne jedinice koji rade zajedno i usklađeno, a podaci za Zvornik se proslijeđuju glavnoj sinoptičkoj meteorološkoj službi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske za čije potrebe se obavljaju mjerenja u 07:00, 10:00, 13:00 i 21:00 sat.

Meteorološka stanica koja u Zvorniku radi od 2005. godine podatke o temperaturi, pritisku, oblačnosti, brzini i pravcu vjetra i padavinama memoriše 30 dana i oni kasnije mogu i da se arhiviraju. Mjerenja za Zvornik mogu se vidjeti na sajtu www.rhmzrs.com.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se