13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Intervju s povodom: Ognjen Pavlović, savjetnik Gradonačelnika za mlade, nevladine organizacije i sport

Danas razgovaramo sa Ognjenom Pavlovićem, savjetnikom Gradonačelnika za mlade, nevladine organizacije i sport.

Vaša pozicija je u sadašnjem trenutku jako delikatna jer ste zaduženi za oblasti koje imaju jako specifične problematiku.

Bavljene omladinskim problemima znači i konstantno kreiranje sadržaja koji će mlade izvući napolje, držati im pažnju i odvojiti ih od interneta na neko vrijeme. Drugi dio priče je da mladima treba konstantna finansijska podrška za njihove ideje i projekte jer nemaju pristup izvorima finansiranja kao neke druge grupacije Zato je jako nezahvalno izvagati kome treba pomoći, gdje uložiti više a gdje manje finansijskih sredtava. Ipak, mislim da se naša gradska uprava može pohvaliti nizom projekata koji su riješili i rješavaju neka goruća pitanja. Tu su prije svega veliki infrastrukturni projekti poput izgradnje osnovnih škola na Branjevu i u Karakaju, izgradnja i renoviranje fiskulturnih sala u osnovnoj školi u Čelopeku i u srednjoj školi u Zvorniku.

Stipendiranje najboljih studenata i đaka je nešto što ima svoj kontinuitet. Stipendiramo preko 300 studenata i đaka svake godine, posebno vodeći računa o djeci iz socijalno ugroženih porodica i djeci palih boraca i RVI.

Poseban aspekat je učešće u projektima vezanim za djecu sa posebnim potrebama. Kutak za njih i njihove roditelje je nešto što je bilo preko potrebno ovom gradu, i vrlo nam je drago da je i ta priča dobila srećan kraj.

Šta je sa nevladinim sektorom. Postoje neke ocjene da se ne dešava nešto mnogo na tom polju u našem gradu.

Nažalost, to je istina. Ali sve što može gradska uprava po tom pitanju da uradi je da podrži neke inicijative koje dođu iz tog sektora. Da ih kreira ne može. Mi smo podržali sve što je dolazilo do nas. Sfinansirali smo „Kampomaniju“, pomažemo rad Omladinskog savjeta, „Zvonika“ itd. Ovom prilikom pozivam ponovo sve mlade koji imaju neku ideje ili žele da sprovedu neku inicijativu, da nam se jave. Uvijek ćemo im izaći u susret.

Bitno je naglasiti da si savjetnik i za sport, što je oblast sa posebnom problematikom.

Priča vezana za sport djelimično se preklapa sa omladinom i s tim u vezi podržali smo inicijative za otvaranje novih sportskih klubova koji u svom sastavu imaju omladinske sekcije koje su mnogobrojne.

Ono što je bitno za sport je da se proteklih par godina radilo na reorganizaciji sportskih društava. Gradska uprava je nastavila da sufinansfira skoro sve klubove. Radimo na pravljenju baze svih sportskih društava koja se nalaze na teritoriji Zvornika.

Šta je sa FK Drina? To je jedna od gorućih gradskih tema?

To je problem koji se vuče godinama unazad, to je nešto što je sačekalo kao problem i mene pri stupanju na ovu poziciju. Iako je zaista, skoro pa nemoguće sagledati svu problematiku koja se nagomaila oko tog kluba, mislim da smo na pragu riješenja koje će biti prihvatljivo za sve.

Predsjenik ste i MSD Zvornik. Koliko ste zadovoljni funkcionisanjem te organizacije?

Mladisocijaldemokrati Zvornik su bili inicijatori brojnih akcija u gradu i van njega, a posebno smo ponosni na neke koje su postale tradicionalne. Svakog 9. januara, na Dan republike, družimo sa ljudima iz Doma za stara lica u Kiseljaku. Godinama unazad imamo akcije u okviru Mjeseca čistoće, farbamo, čistimo, sadimo, oplemenjujemo prostore po gradu…

Mislim da je, ustvari, najveći uspjeh te organizacije njeno ljudstvo. U redovima MSD-a su skoro svi mladi ljude koji nešto vrijede u Zvorniku i za koje sve njihove komšije i sugrađani imaju riječi hvale. Neki od tih ljudi su i na listi SNSD – a, za odbornike grada Zvornika, na predstojećim lokalnim izborima.

Zaista, čast mi je i ponos biti i član jedne takve organizacije, a kamoli njen predsjednik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se