23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Gradonačelnik poptisao Ugovor o dodjeli granta

ZVORNIK – Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i direktor Programa za podršku marginalizovanim grupama Jasmin Bešić potpisati su danas u Zvorniku Ugovor o dodjeli granta.

Ugovor je potpisan u okviru Programa podrške marginalizovanim grupama koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Bešić je istakao da je vrijednost Ugovora najmanje 60.000 KM od kojih 30.000 KM daje USAID, a najmanje 30.000 daje Grad Zvornik.

– Radi se o programu kroz koji će se pomoći žene koje su, na neki način marginalizovane da pokrenu svoje biznise u narednih godinu dana. Ovaj program pod marginalizovanim ženama, prije svega, smatra žene koje su žrtve nasilja, žene koje su invalidi ili imaju djecu sa invaliditetom, nezaposlene mlade žene do 30 godina, a grad prema svom nahođenju može dodati i dodatne ciljne grupe, kada bude raspisivala javni poziv. Grad Zvornik i USAID će zajedno utvrditi prioritete koji su najvažniji za ovaj grad i zajedno ćemo vidjeti koji su to starter biznisi koji su najodrživiji i koji mogu u ovom gradu doprineti razvoju privrede, dakle ne radi se samo o pomoći u zapošljavanju žena nego i o pomoći u razvoju biznis sektora generalno. USAID će pružiti podršku i u tome da ćemo raditi i na obuci žena koje budu odabrane na način da se upoznaju kako popuniti aplikacijske obrazce, kako odabrati ono što je najzanimljivije, ali ćemo ih pratiti i nakon što se sredstva dodijele na način da ih savjetujemo u oblasti marketinga, bolje prođe, izrade planova itd – rekao je Bešić.

Stevanović se zahvalio USAID-u na razumijevanju za projekat te pojasnio da je on put ka realizaciji velikog gradskog projekta koji podrazumijeva milion sadnica u narednih pet godina.

– Ovo je, zapravo, prvi korak ka realizaciji jednog našeg velikog projekta koji će dati mogućnost da seoska domaćinstva na našim prostorima zasade milion sadnica u narednih pet godina. Mi ćemo USAID-u predložiti da sredstva od 60.000 KM upotrijebimo na taj način da ćemo pronaći 15 domaćinstava na teritoriji grada kojima ćemo ponuditi novčana sredstva za podizanje zasada maline koja će se uzgajati po pravilima da plodovi budu isključivo organskog porijekla. Sa nama je danas ovdje i Miladin Mijatović koji je vlasnik preduzeća „Smrčak“ koje se bavi otkupom šumskih plodova, ljekovitog bilja i pečurki. Mijatović je potpisnik Memoranduma sa nama prema kojem će sve te proizvode otkupiti po tržišnoj cijeni u momentu kada budu ubrani. Naše odjeljenje za privredu nastaviće sa ovim aktivnostima i mi ćemo obezbijediti još sredstava ukoliko vidimo da postoji interesovanje kod žena ili, bolje reći kod seoskih domaćinstava koja žele da opstanu na selu i kojima, pored infrastrukture koju smo im ponudili, sada moramo nuditi i programe da bi njihov ostanak na selu bio održiv. Naše odjeljenje za privredu će do kraja godine završiti program podizanja voćnih zasada na našim prostorima gdje ćemo ponuditi svima koji su zainteresovani sadni materijal i sve drugo što je potrebno da bi ostvarivali prihode – naglasio je Stevanović.

Bešić je čestitao Gradu Zvornik, jer je prošao na javnom pozivu, kao jedan od devet gradova i opština od ukupno 39 koliko se prijavilo u BiH u prvoj fazi.

On je dodao i da naredna faza, nakon potpisivanja ugovora, podrazumijeva izradu zajedničkog modela sa svih devet lokalnih zajednica po kojem će opštine i gradovi raditi, a koji će biti neobavezan za lokalne zajednice, ali će dati smjernice za izradu ugovora sa ženama, obrasce izvještavanja i drugo. Bešić je napomenuo da će sam grad imati mogućnosti da odredi prioritete na osnovu potreba stanovništva u koje želi ulagati sredstva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se