14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Eksperti ruše mit o Markalama

BANJALUKA – Istina o kontroverznim eksplozijama na sarajevskoj pijaci Markale i u ulici Vase Miskina konačno će ugledati svjetlo dana poslije nezavisne ekspertize koju će sprovesti međunarodni tim stručnjaka.

Eksperti za balistiku, eksplozive i forenziku rekonstruisaće na poligonu u Nikincima kod Rume događaje na sarajevskoj pijaci Markale iz 1994. i 1995. i u redu za hljeb u ulici Vase Miskina 1992. godine s ciljem dolaska do istine, novih dokaza i pokretanja sudskih procesa u tim predmetima.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da za potrebe Centra na tim slučajevima rade eksperti iz SAD, Francuske, Rusije, Kine, Češke, Njemačke, Izraela, Srbije i RS.

– Na osnovu izdvojenog mišljenja člana sudskog vijeća u Haškom tribunalu Melvila Berda prilikom izricanja prvostepene presude prvom predsjedniku RS Radovanu Karadžiću, u kome je naglasio da postoji osnovana sumnja da je granata na sarajevsku pijacu Markale ispaljena sa položaja pod kontrolom muslimana, zaključeno je da treba pokrenuti proces stručno-naučnog dokazivanja istine o tim događajima. S tim ciljem je ostvaren i kontakt sa Ministarstvom odbrane Srbije koje je dalo pisanu saglasnost za izvođenje eksperimenta na poligonu u Nikincima – kaže Kojić.

Dodaje da je u toku priprema plana rada i redoslijeda aktivnosti.

– Stvaramo tehničke uslove za rad tima, pripremamo autentičnu scenu kako bi vještaci mogli da obave analizu s ciljem dokazivanja šta se tamo zaista desilo. Jedini nam je cilj da dokažemo istinu – rekao je Kojić.

Pojasnio je da će novi dokazi biti dostavljeni timovima odbrane onih koji su optuženi ili osuđeni u tim predmetima kako bi mogli da zatraže ponavljanje postupka.

– Vjerovatno će tu biti i novih prijava protiv N. N. lica, ali i protiv vještaka Berka Zečevića koji je bio ekspert u svim spornim slučajevima. Detalje ćemo znati nakon završetka zahtjevnog posla koji je pred ekspertima – rekao je Kojić.

Eksplozija u ulici Vase Miskina dogodila se 27. maja 1992. godine nakon što je u Lisabonu najavljen sporazum kojim bi bio izbjegnut rat u BiH i koji su prihvatili Srbi i Hrvati. Stradalo je oko 70 civila. Slučaj „Markale 1“ datira od 5. februara 1994. godine – dva dana pred zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN. U eksploziji je stradalo oko 70 civila, a nakon nje NATO je počeo bombardovanje srpskih položaja. Slučaj „Markale 2“ nosi datum 28. avgusta 1995. godine i bio je direktan povod za NATO agresiju na RS. U eksploziji granata stradalo je 37 osoba, a 90 je ranjeno. Stručnjaci su ukazali da u sva tri predmeta postoje iste slučajnosti i neobične podudarnosti, koje ukazuju na to da srpska strana nema ništa s tim.

Značajan broj međunarodnih vojnih i političkih zvaničnika, ali i neki svjedoci bliski ratnim političkim i vojnim vlastima u Sarajevu, osporili su tokom svjedočenja u Haškom tribunalu zvanične verzije dešavanja u ovim slučajevima i krivicu pripisao muslimanskim liderima.

Tuzlanska kapija

Na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine eksplodirala je naprava od čega je stradalo oko 70, a ranjeno 120 ljudi. U tom slučaju penzionisani general Vojske RS Novak Đukić je osuđen na 20 godina zatvora.

Tim domaćih i stranih vještaka rekonstrukcijom tog događaja u Nikincima utvrdio je da granata na Tuzlansku kapiju nije ispaljena sa položaja Vojske RS.

U timu odbrane generala Đukića naveli su da su svi eksperimenti završeni i da će zvaničan zahtjev za ponavljanje postupka ovih dana bit podnesen Sudu BiH.

– Dobili smo i rezultate još jednog krajnjeg dopunskog vještačenja. Radi se o novim dokazima – kažu u timu odbrane.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se