15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Cvijanović: Referendum – praznik demokratije

Banjaluka – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da će referendum o Danu Republike biti praznik demokratije, kao u svim drugim zemljama, dok političko Sarajevo priča o oružju, a međunarodna zajednica o secesiji.

Cvijanovićeva je naglasila da referendum nije uperen ni protiv koga, nikoga ne provocira, niti ima namjeru da pređe „crvene linije“, već je isključivo riječ o izjašnjavanju građana putem moćnog instrumenta demokratije o važnoj temi, kakva je Dan Republike.
„Više puta smo rekli da sprovođenje referenduma treba da služi i sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH, iako nas svi osuđuju da provociramo. To nije tačno“, rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona je pojasnila da će biti izmijenjen Zakon o praznicima, ali u smislu da oni koji se ne identifikuju sa tim praznikom, nemaju obavezu da ga praznuju.

„Ali, nikada nismo rekli da ćemo odustati ili izbrisati 9. januar. Taj datum ostaje zaštićen“, poručila je Cvijanovićeva i ponovila da svi oni koji ne mogu da se identifikuju sa tim praznikom, neće morati da ga proslavljaju.

Prema njenim riječima, tako je omogućena sloboda izjašnjavanja, a Srpska time izvršava svoju obavezu prema odluci Ustavnog suda BiH.

Kao primjer, ona je navela 1. mart koji se obilježava u Federaciji BiH i na nivou BiH, ali da Republika Srpska nije dio tog praznovanja, niti predstavnici Srpske u institucijama BiH.

Navodeći da su dezinformacije da će se odustati od 9. januara, Cvijanovićeva je istakla da taj datum ostaje zaštićen, da postoje različite varijante kako se može zaštititi kao praznik, a jedna od mogućnosti je preimenovanje u dan državnosti.

„Deveti januar će ostati zaštićen, a neće postojati obaveza da se bilo ko identifikuje sa tim praznikom ukoliko ga ne smatra svojim, ali znam da većina građana u Republici Srpskoj taj dan doživljava kao Dan Republike“, rekla je Cvijanovićeva.

Komentarišući izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o mogućnosti vraćanja himne „Bože pravde“ i grba Republike Srpske kroz donošenje zakona o svečanoj pjesmi i simbolu srpskog naroda, Cvijanovićeva je rekla da će svi prijedlozi političkih predstavnika biti razmatrani i da će biti napravljeno najbolje rješenje.

„Imamo šest mjeseci nakon referenduma da razmišljamo i donosimo odgovarajuće akte“, dodala je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, obaveza je da se nakon sprovedenog referenduma Narodna skupština upozna o rezultatima referenduma, na određeni način primi k znanju tu informaciju i verifikuje to što je činjenično stanje.

Cvijanovićeva je objasnila da izmjena zakona o praznicima i informacija o sprovedenom referendumu nisu u koliziji i da će se oba dokumenta naći u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ona je naglasila da nisu tačne priče da će svi koji izađu da glasaju biti sankcionisani, dodajući da takve informacije plasiraju oni koji žele da uplaše građane i na taj način utiču na malu izlaznost.

„Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi kaže da su referendum i građanska inicijativa oblici neposrednog i slobodnog izjašnjavanja građana i da niko ne može pozvati građanina na odgovornost zbog izjašnjavanja na referendumu, odnosno zbog učestvovanja u građanskoj inicijativi u skladu sa ovim zakonom“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je uvjerena da će izlaznost građana biti velika, jer građani osjećaju da to treba da urade i ne mogu da razumiju zašto je nakon 20 godina, nešto što je ustavno i dejtonski, postalo neustavno ili nedejtonsko.

Komentarišući priče o mogućim sankcijama onih koji sprovode referendum, predsjednik Vlade Srpske je navela da su poslanici, koje je izabrao narod, donijeli odluku o sprovođenju referenduma, da nema izolovane figure, te da se svi koji se ponašaju u skladu sa odlukama Narodne skupštine ponašaju u skladu sa zakonom.

„Nepotrebno se pravi galama. Sve su to dezinformacije ili prijetnje s ciljem da se obesmisli i spriječi referendum. To je pozadina svih tih pokušaja. Žalosno je što smo dovedeni u tu situaciju i mnoge važne teme ostaju skrajnute zbog ovakvih manipulacija“, rekla je Cvijanovićeva.

Komentarišući izjavu potpredsjednika NDP-a Zdravka Krsmanovića da očekuje sankcije za Srpsku ako sprovede referendum i reakciju Ambasade SAD, Cvijanovićeva je rekla da je tragično pozivati strance da sankcionišu narod koji glasa i predstavnike institucija Srpske.

„On je zalutao u svojoj potrebi da obezbijedi bošnjačku podršku za svoju kandidaturu i politički rad i izgubio iz vida koliko veliku glupost je rekao“, smatra Cvijanovićeva.

Ona ne vjeruje da poslanici na Kolegijumu Narodne skupštine juče nisu znali za koje zaključke glasaju, već da su samo pojedini zbunjeni, te podsjetila da je odluka o referendumu podržana i od opozicionih poslaničkih klubova.

Cvijanovićeva je dodala da nisu tačne priče da referendumom neko želi prikupiti političke poene, jer je referendum vlasništvo svih političkih partija, ali prije svega građana Srpske, te da poene mogu dobiti samo Republika Srpska i njeni građani.

Ona je ocijenila licemjernim upozorenja stranaca da se mora sprovoditi ova odluka Ustavnog suda, dok je niz drugih odluka, najmanje 91, istog suda koje FBiH i kantoni ne sprovode.

Cvijanovićeva je naglasila da Ustavni sud BiH ima lošu reputaciju, jer postoji opšta percepcija da donosi političke, a ne pravne odluke.

„Imali smo priliku da slušamo strance koji su bili u tom sudu i koji su jasno napisali da su svoje odluke usaglašavali sa kancelarijom visokog predstavnika. Koje to pravosuđe usaglašava svoje odluke sa nekim takvim ili nekom drugom institucijom“, upitala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da Republika Srpska želi pravnu državu i EU kao sagovornika na tom putu, ali i poručila da pravna država, između ostalog, znači da političar ne vrši pritisak ni na koga u pravosuđu, ali ni ambasadori, što nije slučaj sa pojedinim ambasadorima u BiH koji često intervenišu i pokazuju interes za pojedinačne predmete koji se vode pred pravosudnim organima.

Komentarišući izjavu ratnog komandanta takozvane Armije BiH Sefera Halilovića da je nedopustivo da pola teritorije BiH drže nacisti, aludirajući na Srbe, Cvijanovićeva je rekla da to zaslužuje pravnu sankciju i da nije dovoljna samo politička osuda.

„Imate međunarodnu zajednicu koja bilo šta da uradite u Republici Srpskoj stalno piše saopštenja, iznosi stavove, komentariše, a nikoga nisam čula da je osudio jedan takav govor pun mržnje, prijetnje, ratnohuškački, zapaljivi govor koji nikome ne treba u BiH“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da namjera institucija Republike Srpske nije nikakvo „zveckanje oružjem“, niti napadanje bilo koga, već isključivo korišćenje instrumenata demokratije.

„Treba osuditi govor mržnje i interesuje me da li je neko postupio po službenoj dužnosti od tih silnih institucija koje se hvale da rade svoj posao“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je referendum pokazao u potpunosti šta su institucije BiH i kakav imaju odnos prema građanima ili institucijama Srpske, poput Centralne izborne komisije /CIK/, koja opstruiše zakonitu aktivnost kakva je referendum.

„Međunarodni predstavnici su 20 godina slali pogrešne poruke iz BiH i to rade i sada, brane svoje greške, jer su u BiH napravili mnoge greške iz kojih su proistekle činjenice da danas puno lošije komuniciramo jedni s drugima. Jedni misle da uvijek mogu otrčati u neku ambasadu, požaliti se i dobiti zaštitu i da ne moraju zbog toga sa nama sjediti i razgovarati. Da njihova uloga nije takva, mi bismo mnogo više razvili unutrašnji dijalog i bili mnogo bolja zemlja bez njihove involviranosti“, istakla je Cvijanovićeva.

Navodeći da se pripreme privode kraju, ona je izrazila očekivanje da će referendum 25. septembra proteći bez bezbjednosnih problema.

„Pozivam sve građane da slobodno, u duhu slobode, demokratije, izađu na referendum i zaokruže pravilan odgovor. Referendum je naše pravo, ali i dužnost i obaveza prema Republici Srpskoj“, zaključila je Cvijanovićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se