-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Uspješno realizovan projekat “Radno-okupacione radionice za mlade sa poteškoćama u razvoju”

ZVORNIK – Humano društvo „Osvit“ iz Zvornika uspješno je realizovalo tromjesečni projekat „Radno-okupacione radionice za mlade sa poteškoćama u razvoju“ i tim povodom u Centru za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama upriličilo druženje sa učesnicima uz prezentaciju rezultata i predstavljanje radova učesnika.

Izvršna direktorica HD „Osvit, Zorana Petković, rekla je da je projekat koji je trajao od juna do avgusta ove godine, okupio više 10 polaznika, odnosno mladih ljudi sa smetnjama u razvoju sa područja grada Zvornika, starosti između 18 i 30 godina. Učesnici su u prethodna tri mjeseca bili korisnici ne samo usluga HD „Osvit“, nego i Centra za pomoć djeci ometenoj u razvoju i njihovim roditeljima, a projekat je realizovan kroz druženja dva puta sedmično u trajanju od po dva sata, pa i više.

Danica Subotić Pelemiš, instruktorica javnog nastupa i osnova fotografije, rekla je da su u okviru projekta realizovane radionice o osnovama rada na računaru, aranžiranju cvijeća i poklona, rada na uređivanju fotografija i pravljenju panoa, kao i da su rađeni razni video filmovi kako bi se poboljšao javni nastup učesnika projekta i njihova javna prezentacija, rađene su vježbe motorike i gestovnog jezika i takođe su organizovana rekreativna druženja i zabave.

Kroz projekat je rađeno na poboljšanju socijalizacije učesnika, ne samo u Zvorniku, nego i u okolini, pa su tri puta organizovane i posjete dnevnom centru za osobe sa smetnjama u razvoju „Leptir“ u Potočarima.

Sa ovim mladim ljudima na obilježavanju završnice projekta družio se i gradonačelnik Zvornika, Zoran Stevanović, koji se i ovom prilikom interesovao za rad Udruženja osoba sa smetnjama u razvoju „Ruka ruci“. On se upoznao i sa rezultatima projekta i čuo mišljenje i korisnika i roditelja, ali i stručnih lica i nosilaca projekta.

– Mnogo je ozbiljno i dobro što su oni dobili priliku da se afirmišu i da pokažu da znaju i da mogu mnogo toga. Sjajno je što su na ovaj način dobili priliku, a gledaćemo da te uslove popravljamo i da ovaj projekat „držimo u životu“ – poručio je Stevanović kome su korisnici uručili i poklone – ikebane koje su lično aranžirali.

Korisnica projekta, dvadesetdevetogodišnja Sanja Ćurić, rekla je da je projekat bio super te da bi voljela da se i dalje nastavi.

– Voljela bih da ne bude ovako kratko, da bude na duže staze, jer smo i mi dio ovog društva. Od početka sam ovdje i sve mi se svidjelo, ja sam svestrana, volim sve da probam, da pokušam, da naučim ono što ne znam, a ovdje smo radili dosta toga, i aranžiranje, i fotografiju i računarstvo, a druženja je bilo najviše – rekla je Sanja.

Dvadesetjednogodišnja Divna Golubović takođe je poručila da joj se mnogo dopalo sve što je projekat podrazumijevao.

– Drago mi je da smo uspjeli nešto da uradimo za ovo kratko vrijeme i za naše dobro i hvala svima koji su se trudili i trude se oko nas. Voljela bih da se ovo nastavi i da se družimo barem jednom sedmično. I dopale su mi se posjete Potočarima i sve drugo što smo ovdje radili i puno sam zavoljela ove ljude ovdje, a posebno Danicu, Zoranu, Ognjena, Jelenu, Dajanu i Ljilju – riječi su mlade Divne.

Tokom druženja i roditelji su poručili da im ovaj projekat neizmjerno puno znači, jer omogućava da i njihovo dijete „negdje ima da izađe i da negdje može da se čuje i njihov glas“, te da se pokazalo da djeca imaju volju za sve, samo im treba podrška.

Zajednički zaključak nakon druženja i korisnika projekta i njihovih roditelja, realizatora i gradonačelnika je da su ovakvi projekti potpuno opravdani i da za njima postoji velika potreba.

Projekat „Radno-okupacione radionice za mlade sa poteškoćama u razvoju“ čiji je inicijator i nosilac izrade HD „Osvit“ je dio grant šeme Regionalnog razvojnog fonda LAG Drina-Birač Projekta jačanje sistema socijalne zaštite. Finansira ga Vlada Kraljevine Holandije, a realizuje UNICEF zajedno sa UNDP-om i UNHCR-om

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se