18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Sutra počinje nova školska godina za 134.781 učenika

BANJALUKA – U Republici Srpskoj sutra počinje nova školska godina za 134.781 učenika u 187 osnovnih i 92 srednje škole.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Srni je rečeno da, zbog rekontrukcije i sanacije školskih objekata, nastava sutra neće počiti u osnovnim školama „NJegoš“ u Berkovićima, „Sveti Sava“ u Loparama, „Sveti Sava“ u Doboju, te u Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“ u Vlasenici.

Osim ovih škola, u kojima će početak nastave biti prolongiran, nastavni proces nesmetano će početi u svim ostalim školama i njihovim područnim odjeljenjima.

U prvi razred osnovnih škola u predstojećoj školskoj godini upisano je 10.118 učenika, a u prvi razred srednjih škola 10.608 učenika.

Kada je riječ o broju upisane djece u prvi razred po opštinama/gradovima, najviše djece upisano je u Banjaluci, zatim u Bijeljini, pa u Prijedoru i Doboju.

Najmanje učenika, svega šest, upisano je u Kalinoviku, a sedam u Driniću, te po četiri u osnovnim školama „Petar Škundrić“ u Budimlića Japri, opština Oštra Luka i „Vuk Karadžić“ Živinice-Kneževo.

U 73 područna odjeljenja upisana su po dva učenika, u 93 područna odjeljenja upisan je po jedan učenik, dok nijedan učenik nije upisan u 53 područna odjeljenja osnovnih škola u Srpskoj.

Vlada Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete obezbijedili su besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, a za tu namjenu izdvojeno je 987.000 KM.

Za odlične učenike iz porodica sa četvoro i više djece od trećeg do devetog razreda besplatne udžbenike obezbijediće Ministarstvo porodice, omladine i sporta.

Ministarstvo prosvjete i kulture i u školskoj 2016/2017. godni nastavlja sa podrškom školama koje organizuju prošireni program – produženi boravak i jutarnje čuvanje učenika.

Jutarnje čuvanje organizovano je u 10 škola, dok je u 55 škola organizovan produženi boravak. U šest škola od ove školske godine prvi put će biti organizovan produženi boravak, dok će u jednoj školi prvi put biti organizovano jutarnje čuvanje učenika.

Prema podacima dobijenim od škola, u prošireni program biće uključeno 4.460 učenika. Ministarstvo će snositi troškove plata radnika, dok lokalna zajednica može da snosi materijalne troškove, a roditelji troškove ishrane u produženom boravku.

I ove školske godine, za učenike koji stanuju na udaljenosti većoj od četiri kilometra od škole, biće obezbijeđen prevoz, a u budžetskoj 2016. godini obezbijeđeno je 4.600.000 KM za ove namjene.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, UNDP je u 2015. godini uložio 3.276.853 KM za sanaciju 13 osnovnih škola, gdje su obnovljene elektro-instalacije, grijanje, sanitarni čvorovi, podovi, stolarija, fasade, krovovi, te obavljeni molerajski radovi.

Iz budžeta Republike Srpske u 2015. godini za sanaciju sistema grijanja i mokrih čvorova u 26 osnovnih škola uloženo je 342.705 KM, a iz istih sredstava namijenjeno je i 45.000 KM za nabavku računara za osam osnovnih škola.

Ukupan iznos izdvojenih sredstava za kapitalna ulaganja i nabavku opreme iz budžeta u 2015. godini je 387.705 KM.

Ministarstvo civilnih poslova BiH i japanska agencija za razvoj JICA, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture, proveli su projekat obnove osnovnih škola „Sveti Sava“ u Bijeljini, „Sveti Sava“ u Istočnom Sarajevu i „Desanka Maksimović“ u Oštroj Luci.

Kada je riječ o srednjem obrazovanju, 80 odsto učenika ove godine upisalo je zanimanja četvrtog stepena složenosti, a 20 odsto učenika zanimanja trećeg stepena složenosti.

Ministarstvu prosvjete i kulture posebno je važno da je u novoj školskoj godini realizovan plan upisa učenika u nova zanimanja trećeg stepena složenosti, a to su: časovničar, zlatar i optičar, kao i plan upisa za novo zanimanje četvrtog stepena složenosti – tehničar mašinske energetike. Uvođenje ovih zanimanja tražilo je tržište rada, a učenici su iskazali veliko interesovanje za njih.

Tržište rada i ove godine je pokazalo interesovanje za neka zanimanja za koje je Ministarstvo, na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda, razvilo nastavne planove i programe, i to: tehničar hortikulture, struka Poljoprivreda i prerada hrane i tehničar mašinske energetike, struka Mašinstvo i obrada metala.

Ministarstvo je izmijenilo nastavni plan i program za zanimanja ekonomski tehničar i bankarski tehničar tako što je povećalo fond časova matematike i uskladilo časove iz ovog predmeta sa ostalim zanimanjima četvrtog stepena složenosti.

Osim toga, izmjene se odnose na module knjigovodstva koji se izučavaju u okviru praktične nastave, odnosno bankarske obuke u zanimanju bankarski tehničar, koji su dodati modulima predmeta knjigovodstvo za prvi, drugi i treći razred zanimanja ekonomski tehničar, poslovno-pravni tehničar i bankarski tehničar.

Ovi nastavni planovi i programi su u primjeni od školske 2016/2017. godine i odnose se na prve razrede, a ostali razredi završavaju školovanje po započetom nastavnom planu i programu.

Ministarstvo je, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom, u proteklom periodu radilo na razvoju nacionalnih nastavnih planova i programa za zanimanja četvrtog stepena složenosti u oblasti umjetnosti: likovni tehničar, tehničar dizajna grafike i tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda, imajući u vidu da su u primjeni bili nastavni planovi i programi Srbije. Pravilnik o nastavnom planu i programu za umjetničke škole objavljen u „Službenom glasniku Republike Srpske“ broj 59/16.

Ministarstvo prosvjete i kulture je, na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda, donijelo nastavne planove i programe za zanimanja trećeg stepena složenosti, i to: optičar struka Mašinstvo i obrada metala i časovničar i zlatar struka Ostale djelatnosti. Oni su objavljeni u Pravilniku o nastavnom planu i programu za srednje stručne škole, u „Službenom glasniku Republike Srpske“ broj 59/16.

U narednom periodu Ministarstvo će raditi evaluaciju nastavnih planova i programa za zanimanja arhitektonski tehničar i građevinski tehničar, imajući u vidu da je u školskoj 2015/2016. godini generacija učenika završila školovanje po novim i modernizovanim programima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se