10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Šlag na torti, Srbija – SAD: Ovako srpski košarkaši razmišljaju pred utakmicu

Poslednjeg dana Olimpijskih igara u Riju sve oči biće uprte u finalni meč košarkaškog turnira između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Dvije najbolje selekcije na svetu boriće se u areni ’Karioka 1’ od 20.45 za zlatnu medalju na najvećoj svjetskoj smotri sportista, što će biti repriza Svjetskog prvenstva 2014.

Tada su Amerikanci ubjedljivo savladali ’Orlove’, ali je sada situacija malo drugačija – nisu pružili partije na očekivanom nivou, dok je Srbija, predvođena magičnim Milošem Teodosićem, oduševila svijet fantastičnim partijama u nokaut fazi.

Izabranici Majka Kšiševskog ipak su rutinski savladali razgoropađenu Španiju u finalu, a Saletovi momci pružili jednu od najboljih defanzivnih partija ikada i deklasirali Australijance.

Kada se prisjetimo da je Bogdan Bogdanović prije nekoliko dana promašio trojku za produžetak u grupi, sve govori da naši reprezentativci i te kako imaju oružja za rivala.

“Nema boljih igrača i bekova u Evropi od njega. Volim ga, prijatelji smo”, opisao je Teodosića Kšiševski.

Srpski kapiten obećava veliku borbu sa igračima iz najjače lige svijeta.

“Igraćemo svoju igru i truditi se da damo sve na terenu i vidjećemo da li će to biti dovoljno za ogromnu senzaciju”, rekao je Teo koji se sjeća utakmica protiv SAD u finalu Olimpijskih igara u Atlanti 1996. godine, kao i velikog trijumfa na Svjetskom prvenstvu 2002.

Mnogo više se pričalo o Kevinu Durentu, Kleju Tompsonu, Kajriju Irvingu i družini, neki su ih nazivali novim ’Drim timom’, ali je jasno da oni nisu taj kalibar.

“Hajde da ne polećemo mnogo, znam da vi to volite. Koliko puta smo čuli, ’Drim tim’ je samo jedan, a ovo ostalo su reprezentacije Amerike. ’Drim tim’ je igrao 1992. i, nažalost, nismo imali priliku da se sastanemo sa njima. Oni su i onaj iz 1996. nazvali ’Drim timom’, nije bio toliko jak, ali je bio sa tri imena manje. Oni imaju fenomenalne pojedince, izuzetne talente, nestvarne košarkaše koji individualno sve mogu, ali košarka se igra zajedno”, rekao je selektor Srbije Aleksandar Đorđević.

Sale Nacionale našao se na udaru brojnih kritika zbog odluke da sa spiska izostavi Bobana Marjanovića, a pozove neke druge igrače. Međutim, sve ih je demantovao načinom na koji je spremio ekipu za ovakav turnir i ističe da ima recept za trijumf u poslednjem susretu.

“Postoje dva načina da igramo utakmicu. Da odigramo meč ili da odigramo da pobjedimo. Neka igrači izaberu kako ćemo”.

Slično razmišlja i Nikola Kalinić koji je, zajedno sa Milanom Mačvanom, defanzivom “pojeo” najbolje igrače Australije.

“Zna se kakav je tim Amerika. Igrali smo protiv njih, znamo šta da očekujemo tako da mislim da ćemo da pružimo veći otpor nego prije dvije godine u finalu Svjetskog prvenstva. Spremićemo se i vidjećemo kako će biti”.

Paradoksalno zvuči, ali dueli sa najtežim protivnicima su obično najlakši – motiv ne morate da crpite iz drugih izvora i možete rasterećeno da igrate. Sa tim je saglasan i Miroslav Raduljica.

“Ne treba ti veći motiv od finala Olimpijskih igara. Amerika… Ne treba nam drugi motiv. Pogotovo jer smo pokazali da možemo da igramo sa njima i da možemo da ih pobjedimo. To nam daje veliku nadu”, kazao je Raduljica.

U ekipi Srbije svako zna svoju odluku, ali je jedan igrač posebno impresirao i iznenadio u poslednje dvije utakmice, a to je Stefan Marković.

“Oni su jedna od najboljih ekipa na svijetu, ali neki put nije ni do njih. U utakmici u grupi smo počeli dobro, poslije smo stali, oni su to iskoristili, nadam se da tako neće biti ovog puta. Borićemo se, uvijek idemo da pobjedimo, videćemo, pričamo o najboljoj ekipi, ali nikad se ne zna”, kaže srpski plej.

Novajlija u našem timu ostavlja utisak svega sem novajlije – Nikola Jokić je poslije sjajne sezone u NBA ligi eksplodirao u nacionalnom dresu i već igra kao “čiča”. Momak rođen u Somboru 1995. godine uzbuđen je pred finale, ali se ne plaši najvećeg izazova u svijetu košarke.

“Nisam mogao oka da sklopim sinoć, finale Olimpijskih igara je velika stvar. Nema umora, ne znam kako je to moguće. Jedva čekamo finale protiv SAD, vidjećemo kako će biti. Kidamo jedan za drugog, pogledajte kako igramo odbranu. Ima grešaka, ali kada jedan pogreši svi pokušavaju to da poprave. To nas krasi, timski duh i timska odbrana. U meč idemo rasterećeno sa željom za pobjedom”, zaključio je Jokić.

Svi će biti uz male ekrane od 20.45, kada će naši šampioni pokušati da učine poslednji korak ka zlatu i vječnoj slavi.

Medalja je već obezbjeđena, a čak i da ne uspiju da savladaju moćne Amerikance, na tome im moramo biti zahvalni.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se