8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Sjeverna Koreja: Pogubljen visoki funkcioner jer je zaspao na sastanku

Sjeverna Koreja je pogubila zamjenika premijera zato što je pokazao nepoštovanje (zaspao) za vrijeme sastanka kojim je predsjedavao Kim Džong Un, a još dva funkcionera su poslata na “prevaspitavanje”, saopštili su danas zvaničnici te zemlje.

“Potpredsjednik vlade zadužen za obrazovanje Kim Jong-Džin je pogubljen”, rekao je portparol ujedinjenog ministarstva Jeong Jon Hi na redovnom brifingu.

“Kim je strijeljan kao ‘antistranački i antirevolucionarni agitator’, rekao je neimenovani zvaničnik ministarstva.

“Kim Jong-Džin je osuđen jer je zauzeo lošu pozu dok je sjedio ispred govornice na sjednici sjevernokorejskog parlamenta zbog čega je pokrenuta istraga u kojoj su otkrivena i druga krivična djela”, navodi se u saopštenju za novinare.

U saopštenju se navodi da je zamjenik premijera “izazvao gnijev predsjednika Kima zato što je zadrijemao za vrijeme sastanka zbog čega je uhapšen na licu mjesta i priveden na intezivno ispitivanje u Ministarstvo državne bezbjednosti”, navodi se u saopštenju za javnost.

Osim pogubljenja ministra, nakon ovog sastanka još dva funcionera su poslata na “prevaspitavanje”.

Od preuzimanja vlasti nakon smrti svog oca 2011. godine, Kim je pogubio ili smijenio veliki broj visokih funkcionera sa ciljem, kako kažu analitičari, učvršćivanja sopstvene moći, prenosi AFP.

Južnokorejska novinska agencija navodi da je za vrijeme Kimovog mandata pogubljeno više od 100 funkcionera.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se