15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Sjećanje na žrtve Jasenovca: Dodik i Vučić na komemoraciji

Vlade Srbije i Republike Srpske organizovaće danas centralnu manifestaciju u Spomen-području “Donja Gradina” povodom obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratiće se komemorativnom skupu.

Programom i protokolom manifestacije do 19.00 časova planirano je okupljanje posjetilaca, potomaka žrtava i poštovalaca jasenovačkih stradalnika kod “Topole užasa” u Spomen-području “Donja Gradina”.

Na ovom mjestu će u 20.00 časova profesor Goran Latinović sa banjalučkog Filozofskog fakulteta održati čas istorije, a u kulturno-umjetničkom programu učestvovaće Srpsko-pjevačko društvo “Jedinstvo” iz Banjaluke, te glumci Goran Jokić i Tihomir Stanić.

Nakon toga, učesnicima centralne manifestacije obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima obratiće se Vučić i Dodik.

Paljenjem svijeća žrtvama zloglasnog jasenovačkog logora u 21.10 časova završiće se manifestacija u Donjoj Gradini.

Komemoraciji će prisustvovati predstavnici Vlade Srbije i Republike Srpske, Narodne skupštine Srbije, Narodne skupštine Republike Srpske i drugih državnih organa Srbije i Republike Srpske, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak,
predstavnici Srpske pravoslavne crkve, delegacija Pokrajinske vlade Vojvodine, Saveza jevrejskih opština, romske nacionalne manjine, brojna udruženja i građani.

Opština Kozarska Dubica obezbijedila je besplatan prevoz autobusima u Donju Gradinu. Iz Opštinske uprave saopšteno je da će dva autobusa krenuti ispred Sportske dvorane u 18.00 časova.

Povodom obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u koncentracionom logoru Jasenovac, u Hramu Svetog Hrista Spasitelja u Banjaluci danas će biti služena Sveta liturgija.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma.

Sistem koncentracionih logora sa središtem u Jasenovcu, osnovan 21. avgusta 1941. godine, smatra se mjestom najmonstruoznijeg ubistva više stotina hiljada ljudi, među kojima i 19.544 djece mlađe od četrnaest godina.

Logor u Jasenovcu nalazio se na površini od oko 210 kilometara kvadratnih duž lijeve obale Save, na potezu od Stare Gradiške na istoku do sela Kraplje na zapadu, kao i od Struga na sjeveru do linije između Draksenića i Bistrice na jugu.

Nakon više neuspješnih pokušaja proboja iz logora, preostali logoraši su 22. aprila učinili još jedan napad koji je donio slobodu manjem broju njih. Veći broj je stradao u borbama sa logorskim čuvarima.

Logor u Staroj Gradiški, dio jasenovačkog kompleksa, oslobođen je 23. aprila 1945. godine, a trupe jugoslovenske Druge armije ušle su u napušteni logor Jasenovac 2. maja iste godine.

Prije nego što su napustili logor u Jasenovcu, ustaše su likvidirale sve preostale zatočenike, devastirale dio građevina i pokušale da unište tragove svojih zločina.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se