5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Sindikat metalske industrije i rudarstva „Alumine“ donirao klima uređaj zvorničkom porodilištu

ZVORNIK – Sindikalna organizacija metalske industrije i rudarstva u kompaniji „Alumina“ donirala je klima uređaj porodilištu zvorničke bolnice. Ovaj poklon, čija je vrijednost oko 1.400 KM, načelniku Odjeljenja ginekologije i akušerstva dr Dušici Obućina uručio je predsjednik sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva u najvećem zvorničkom kolektivu Radenko Smiljanić.

„Drago nam je što smo se, u granicama naših mogućnosti, odazvali apelu za pomoć zvorničkom porodilištu“, kaže Smiljanić. Stalno se, u našem društvu, priča o nužnosti da se poboljša natalitet i proširenje porodica, međutim, mora se više i konkretnije činiti da se mladim majkama stvore bolji uslovi i u našim porodilištima, dodaje Smiljanić.

Nakon razgovora sa osobljem Odjeljenja ginekologija i akušerstva zvorničke bolnice, gdje su ga upoznali sa uslovima rada, Smiljanić je izrazio očekivanje da njihov apel neće ostati bez odjeka.

„Očekujem da ovaj naš primjer bude podsticajna mjera i aktivnost koja će doprinijeti da se i drugi jave i pomognu porodilištu, gdje svakodnevno na svijet stižu novi mladi životi“, istakao je Smiljanić.

On je podsjetio da je sindikalna organizacija metalske industrije i rudarstva, u oktobru prošle godine, pokrenula akciju o dodjeli jednokratne novčane pomoći za radnike „Alumine“, članove ove sindikalne organizacije, prilikom stupanja u brak i rođenja djeteta, u iznosima od 300 KM, odnosno 500 KM.

Načelnik Odjeljenja ginekologije i akušerstva dr Dušica Obućina kaže da su, proteklih dana, na više adresa, poslali molbe prioritetnih medicinskih i ostalih uređaja koji su potrebni za funkcionisanje ovog medicinskog odjela zvorničke bolnice.

-Izuzetno smo zahvalni na ovom gestu sindikata „Alumine“. Pomoć je veoma dragocjena, jer u ovim vrelim i sparnim danima, jedan ovakav uređaj nam zaista mnogo znači, – kaže dr Obućina, dodajući da su jednu klimu dobili i od marketa „Zvorničanka“.

Ona kaže da su im potrebna još najmanje dva uređaja za rashlađivanje, poneki televizor, kao i drugi medicinski rekviziti koji bi olakšali porođaj trudnicama.

Dodaje da je i pojedina medicinska oprema zastarjela.

„U posebno kritičnom stanju su CTG uređaji. Riječ je o aparatima za snimanje rada srca bebe u stomaku, koji su na izdisaju. Takođe, potrebni su nam aspiratori za bebe, pulsni oksimetar i još neka medicinska oprema“, navodi dr Obućina.

U porodilištu zvorničke bolnice, na koje su naslonjeni stanovnici osam opština regije Birač, tokom prošle godine, rođeno je 660 djece, dok se u prvih šest ovogodišnjih mjeseci sa prvim plačom ovdje oglasilo oko 300 beba.

Da bi boravak na odjeljenju bio prijatniji, u sobama zvorničkog porodilišta je od prije nekoliko mjeseci omogućeno slušanje muzike. Prijatan ritam i zvuci, kažu ovdje, pomažu trudnicama da se lakše pripreme za porođaj, ali i sam čin dolaska djeteta na svijet.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se