10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Promjene u stručnom savjetu – novi prenos nadležnosti

BANJALUKA – Dosadašnji član Stručnog savjeta Agencije za lijekove BiH Lazar Prodanović upozorio je da promjene u sastavu tog savjeta predstavljaju novi prenos nadležnosti sa entiteta na nivo BiH, navodeći da je sve podstaknuto izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Prema sadašnjem zakonu, Stručni savjet Agencije za lijekove čini sedam članova, po tri iz entiteta i jedan iz Brčko distrikta, a Savjet ministara BiH nedavno je utvrdio izmjene Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima kojima je predviđeno da Stručni savjet Agencije čine dva kandidata Savjeta ministara, po dva kandidata iz svakog entiteta i jedan kandidat iz Brčko distrikta.

„Oblast zdravstva je u nadležnosti entiteta i ranijih godina se prilikom donošenja Zakona o lijekovima teškom mukom došlo do sadašnjeg sastava Stručnog savjeta. Očigledno je da je parlamentarna većina u Sarajevu postigla dogovor prema kome bi željeli da upravljaju svime, uključujući i imenovanja u savjetodavna tijela“, rekao je za „Euroblic“ Prodanović, koji je i poslanik SNSD-a u parlamentu BiH.

Iz Ministarstva za civilne poslove BiH rekli su da je razlog izmjene zakona nemogućnost imenovanja novog saziva Stručnog savjeta, te da je aktuelnom savjetu mandat istekao još prije četiri godine.

Iz ovog ministarstva naveli su da sada u donošenju odluka moraju biti zastupljeni glasovi i po jednog predstavnika iz Savjeta ministara, oba entiteta i iz svakog konstitutivnog naroda.

„Izmjenom zakona obezbijeđena je ravnopravna zastupljenost glasanja u Stručnom savjetu“, rečeno je „Euroblicu“ iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Stručni savjet Agencije za lijekove BiH učestvuje i u planiranju aktivnosti agencije, donošenju pravilnika i izboru direktora Agencije.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se