18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Osuđenicima omogućeno glasanje na referendumu i lokalnim izborima

BANJALUKA – Direktor Kazneno-popravnog zavoda /KPZ/ Banjaluka Goran Selak izjavio je Srni da će sva osuđena lica ove ustanove, koja imaju biračko pravo, moći da glasaju na narednim lokalnim izborima, kao i da se izjasne na referendumu o Danu Republike Srpske.

„Poštujemo sva prava i dostojanstvo lica prema kojim se izvršava krivična sankcija i svim onim osuđenicima koji imaju biračko pravo, a koji su izjavili da žele glasati, biće omogućeno da ostvare to pravo kao i izlazak na referendum“, rekao je Selak.

On je naveo da, u pravilu oko 90 odsto osuđenih lica iskoriste svoje biračko pravo.

„Biračko pravo i pravo na referendum karakteristika su demokratskog društva i svaka punoljetna osoba, koja ima pravo glasa dobrovoljno odlučuje hoće li i za koga glasati. Sve suprotno tome je kršenje ustavnog prava. Ta prava su zagarantovana i u našoj ustanovi“, naveo je Selak.

Govoreći o zakonskoj proceduri ostvarivanja biračkog prava lica lišenih slobode, Selak je naveo da je rukovodilac kazneno-popravne ustanove, ili lice koje on ovlasti, dužan da kontaktira nadležnu izbornu komisiju u vezi sa načinom, vremenom ili drugim neophodnim radnjama za sprovođenje procedure glasanja unutar kazneno-popravne ustanove.

„U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH, Pravilnika o vođenju Centralnog biračkog spiska BiH, a na osnovu pismenog zahtjeva banjalučke Gradske izborne komisije, KPZ Banjaluka Izbornoj komisiji dostavlja spiskove lica lišenih slobode, koja će se nalaziti u Ustanovi za vrijeme održavanja izbora“, precizirao je Selak.

On je naglasio da je, zbog ličnih podataka koji se dostavljaju ovaj spisak označen kao „Službena tajna – nije za objavljivanje“.

Prema njegovim riječima, Gradska izborna komisija vrši provjere te Upravi KPZ Banjaluka dostavlja konačan spisak lica lišenih slobode, koja mogu ostvariti svoje biračko pravo.

„Izborno pravo glasa ima većina osuđenih. Izuzetak su lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, a koja su pravosnažno osuđena radi počinjenog nekog od krivičnih djela ratnog zločina. Oni su odlukama Centralne izborne komisije BiH brisani iz Centralnog biračkog spiska BiH. Neće moći da glasaju ni lica koja nikada nisu posjedovala CIPS lična dokumenta“, pojasnio je Selak.

Nakon što se lica lišena slobode pismeno izjasne da li žele ili ne žele da se registruju za glasanje, Gradska izborna komisija u Banjaluci izvrši rovjeru svih lica lišenih slobode, a upravi KPZ Banjaluka se dostavlja konačni birački spisak za glasanje na posebnom biračkom mjestu u Zavodu.

Osuđena lica koja imaju pravo da glasaju obavještavaju se putem oglasnih ploča koje se nalaze na odjelima Ustanove u kojima borave osuđena lica.

Gradska izborna komisija na dan glasanja u KPZ Banjaluka formira Posebno biračko mjesto u krugu ove ustanove i birački mobilni tim.

„U toku glasanja na posebnom biračkom mjestu u KPZ Banjaluka, uz odobrenje nadležnog organa, pravo da pristustvuju glasanju imaju sredstva informisanja koja mogu snimati biračko mjesto i tok glasanja“, rekao je Selak.

On je istakao da se predizborna kampanja u KPZ Banjaluka ne sprovodi i da nije dozvoljena.

„O političkim dešavanjima i svim drugim dešavanjima osuđena lica u ovoj ustanovi se informišu putem dnevne štampe koja im je svakodnevno dostupna. Postoji mogućnost praćenja televizijskog programa te slušanja radio programa u zajedničkim prostorijama Zavoda, ali u vrijeme kada osuđena lica nisu radno angažovana“, rekao je direktor KPZ Banjaluka Goran Selak.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se