12.4 C
Zvornik
01. октобра 2022.

Milorad Dodik pisao Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću: Zahtjevi Hrvata mogu biti ugrađeni u dogovor

Predsjednik RS Milorad Dodik poslao je pismo predsjedavajućem Bakiru Izetbegoviću i hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću u kojem je dao saglasnost da primjedbe predstavnika hrvatskog naroda, odnosno HDZ-a BiH, budu ugrađene u konačnu verziju mehanizma koordinacije.

– Ako Hrvati smatraju da treba još nešto ugraditi u mehanizam koordinacije kako bi kantoni bili uključeni u odlučivanje to ne bi trebalo da bude problem. U mehanizmu koordinacije treba i mora da se prati ustavna struktura BiH i ne vidim razloga da takve primjedbe ne budu prihvaćene i ugrađene u njegov konačan izgled – rekao je Dodik za „Glas Srpske“ ističući da vjeruje da se vrlo brzo može izaći iz trenutne situacije u kojoj su se pojavile nesuglasice u vezi sa rješenjem za mehanizam koordinacije.

Čović, koji je i lider HDZ-a BiH, izrazio je nezadovoljstvo sastankom koji su u nedjelju u Istočnom Sarajevu održali Dodik i Izetbegović sa najbližim saradnicima i na kojem je dogovoren mehanizam koordinacije. Čoviću je neprihvatljiv mehanizam koordinacije, jer su zaobiđeni kantoni, a imao je i primjedbu što na sastanak nisu pozvani predstavnici Hrvata. Zbog svega je poručio da takav mehanizam koordinacije neće proći u Savjetu ministara BiH.

Dodik kaže da na sastanak nije išao da radi protiv nekoga trećeg, pogotovo ne u vezi sa pozicijom u BiH, jer je to za svakog loše.

– Sastanak je organizovao specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark. Bilo je teško odbiti taj poziv i ignorisati ga. Nisam ja taj koji je birao učesnike sastanka. Nisam znao, niti sam imao bilo kakvih naznaka da postoji neki problem, ali nisam ni pokušao da devastiram ili umanjim značaj sastanka iz pozicije koju imam – istakao je Dodik.

Podsjetio je da mehanizam koordinacije, koji je usvojen u januaru u Savjetu ministara BiH i na koji je Srpska imala primjedbe, ne bi ni bio usvojen da za njega nisu glasali hrvatski ministri iz HDZ-a BiH.

– Razumio sam da je prije svega, HDZ saglasan sa mehanizmom koordinacije koji je usvojen u januaru. Kasnije je i sam Čović govorio o tome da treba sjesti i vidjeti o čemu se radi i koje su primjedbe – istakao je Dodik.

Situacija je dodatno zakomplikovana nakon što se delegacija HDZ-a, koju je trebalo da predvodi Čović, nije pojavila na sastanku na koji su u Konjic stigli Izetbegović i njegovi najbliži saradnici. Nakon 40 minuta čekanja Izetbegović i članovi njegove delegacije napustili su restoran.

– Ne bih došao ovdje da je Čović javio svom koalicionom partneru, a ne novinarima da neće doći. Imali smo zakazan sastanak. Propustili su da se sa SDA dogovore o važnim stvarima za ovu zemlju. Ovakvu stvar možete uraditi jednom SDA – rekao je Izetbegović i upitao zar nije dobro za BiH da odnosi između Banjaluke i Sarajeva budu dobri.

Izetbegović je izrazio očekivanje da će se svi, nakon kratke ljutnje, vratiti i raditi za svoj narod.

– Nije uzdrmana koalicija na nivou BiH, vidio sam se liderom SDS-a Mladenom Bosićem sa kojim sam popio kafu i razgovarao – rekao je Izetbegović komentarišući Bosićeve izjave da SDA želi da u vlast na nivou BiH ubaci SNSD.

Čović juče nije želio da govori o propalom sastanku, a za danas je najavio konferenciju za novinare u Mostaru.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić podržao je razgovor Izetbegovića i Dodika i naglasio da to nema alternativu.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u BiH Džonatan Mur ocijenio je da dogovor Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića nije usmjeren protiv Hrvata.

– Činjenica da su predsjednici SDA i SNSD-a bili na sastanku predstavlja uspjeh, a koliko razumijem, oni nisu imali namjeru da riješe sva otvorena pitanja odjednom. Važan je sastanak, ali to nije jedini sastanak. Dragan Čović kao član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH ima pravo da reaguje – kazao je Mur i odbacio tvrdnje Mladena Bosića da je međunarodna zajednica organizovala sastanak čelnika SDA i SNSD-a radi pokušaja prekompozicije vlasti na nivou BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se