9.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Milanović: Srbi su „šaka jada“

ZAGREB – Lider SDP-a i bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović je na sastanku sa hrvatskim ratnim veteranima, koji su od njega zahtijevali smirivanje tenzija u odnosima sa Srbijom i normalan dijalog sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, rekao da Srbija nije nikakva diplomatska sila, kao i da su „Srbi mali narod – šaka jada“.

azivajući državni vrh Srbije „tipovima“, Milanović kaže da je „te tipove izabrao srpski narod, ali je to šaka jada, nažalost, šaka jada, nikakva, kako vi mislite, diplomatska sila, to je mali narod”.

Na tajnom snimku koji je procurio sa ovog sastanka, održanog iza zatvorenih vrata u sjedištu SDP-a, jasno se čuje kako Milanović nagovara ratne veterane da ne zovu Vučića za pregovarački sto.

Umjesto da, kako je rekao, pozivaju Vučića, predložio im je da to završe tako što će dogovoriti sastanak na koji će Srbija poslati svog ministra, a Hrvatska svog.

„Oni će se naći i imaju izbor. U protivnom mi ćemo ih blokirati“, rekao je Milanović i dodao da Hrvatska od Srbije ne traži ni teritorije ni granice.

Veći dio svog obraćanja Milanović je u posebno ironičnom tonu govorio o srpskom rukovodstvu, najčešće pominjući srpskog premijera Vučića u negativnom kontekstu.

„Vučić i Nikolić su tiipovi koji su arlaukali oko Zagreba. Mi tim ljudima gledamo kroz prste. NJih je izabrao srpski narod koji 150 godina ne zna gdje bi išli – u Makedoniju, Bosnu, Hrvatsku, Bugarsku…“, rekao je Milanović.

Milanović je rekao i da se srpska vlast ponaša bahato i da je riječ o „beogradskoj čaršiji“.

„I ako bude potrebno, ne samo da ćemo im blokirati pregovore, nego ćemo donijeti zakon po kojem ćemo proganjati njihove počinioce po Kosovu… „, rekao je Milanović.

Nakon Srbije, Milanović prelazi na BiH za koju smatra da bi što prije trebalo da bude primljena u EU.

„BiH nije država, tamo nemaš s kim šta razgovarati… Ja bih, da se mene pita, njih ugurao u EU preko reda, kroz prste jer tamo nema reda, nema poretka. Dodik šuruje s Vučićem, pa se to sad prelama, majke ti mile, na predsjedničkim austrijskim izborima…“, kaže Milanović.

Bivši hrvatski premijer je na kraju poručio da Hrvatska neće ostaviti Hrvate u BiH same sa Bošnjacima ako se desi da se Republika Srpska otcijepi.

Tajni audio snimak najprije je objavio zagrebački „Jutarnji list“, a potom i beogradski TV Pink.

Milanović se još jednom pred veteranima pohvalio da je njegov deda bio ustaša. NJegov otac, kaže on, oženio je devojku čija su dva brata poginula kao ustaše.

Predstavnik Zbora udruženja veterana hrvatskih gardijskih brigada i Udruženja specijalne policije Josip Klem je nakon sastanka sa Milanovićem nagovijestio novinarima neslaganje u nekim stavovima, rekavši da im je namjera bila da poduče bivšeg premijera demokratiji i da ne žele više blokadu granica.

„Jutarnji list“ navodi da je posebnu pažnju javnosti izazvao utisak da su veterani pozivali na razum i smirivanje tenzija, a da je Milanović imao „nabrijaniji stav“, prenose beogradski mediji.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se