18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Izdvajanje Srebrenice iz RS neizvodivo

Srebrenica – Inicijativa bošnjačkih političara za održavanje referenduma o izdvajanju Srebrenice iz Republike Srpske je neizvodiva, a njen cilj je dizanje međunacionalnih tenzija, poručio je juče predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom posjete ovoj opštini.

Dodik je učestvovao na tribini „Riječ predsjednika“, koju je organizovala Koalicija za Srebrenicu i tom prilikom pozvao Srebreničane da izađu na referendum o Danu Republike, koji bi trebalo da bude održan 25. septembra.

Poslanik SDA u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović u petak je najavio da će pitanje referenduma za izdvajanje Srebrenice iz RS biti pokrenuto na sjednici Skupštine opštine. Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković poručio je da će ove sedmice biti održan sastanak o toj inicijativi. Najava o referendumu o Srebrenici uslijedila je dan nakon odluke Ustavnog suda RS da nema prepreka za održavanje referenduma o Danu RS.

– Ostanite mirni jer je pitanje teritorije riješeno u Dejtonu. Srebrenica je teritorijalno i organizaciono dio RS i ovo što pokušavaju Ahmetović i Duraković je nemoguće realizovati, jer je u suprotnosti sa dejtonskim ustavom, ali i pravima Srba u toj lokalnoj zajednici. Nema tog načina da Srpska prihvati bilo kakvo izdvajanje Srebrenice iz RS. To je odgovor na sve te kvazipolitičke i nedozrele inicijative – poručio je Dodik u srebreničkom Domu kulture.

Konstatovao je da postoje određene manipulacije jer, kako je rekao, aktuelno srebreničko rukovodstvo ispunjava naloge koje dobija iz Sarajeva. Napominje da su i proteklih godina iz Srebrenice stizale netrpeljive poruke i da je evidentno ignorisanje zakonskih propisa.

– Srećan sam što smo se ovdje okupili oko jednog kandidata da bismo obezbijedili da institucije u Srebrenici budu pravične. Imate moju podršku u nastojanju da Mladen Grujičić pobijedi i očekujem da će jedinstvo srpskih političkih partija u Srebrenici donijeti otvorenost prema Srpskoj – istakao je Dodik.

Napomenuo je da je RS uložila velika sredstva u Srebrenicu, s ciljem da se stvore normalni uslovi za život njenih stanovnika i da se mora prekinuti praksa ulaganja međunarodnih donatora samo u bošnjačka sela.

Ukazao je i na potrebu formiranja međunarodne komisije za Srebrenicu, koja bi napravila objektivan izvještaj o ratnim događajima na području te opštine.

Dodik je rekao da ambasador SAD Morin Kormak, čija je zemlja poručila da nije u interesu RS da njeni lideri nastave sa aktivnostima u vezi sa referendumom o Danu RS, svojim izjavama kreira nestabilnost u BiH i da radi isključivo u funkciji bošnjačke politike.

Mladen Grujičić, kandidat svih srpskih stranaka za načelnika Srebrenice, izjavio je da su najave referenduma o Srebrenici predizborna priča, koju bošnjački političari pokreću kada uvide da gube podršku svog naroda.

– Ljudi u Srebrenici su shvatili da od takvih priča nemaju nikakvu korist. Srebrenica je i srpska i bošnjačka, opština u Srpskoj koja je otvorena za sve – rekao je Grujičić i poručio da će, ako bude izabran za načelnika, omogućiti bolji život svim ljudima koji ovdje žive.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić izjavio je juče da je za Dodika nemoralno da dođe u Srebrenicu, dok je Ahmetović je poručio da „Dodik zna da imamo odgovor na njegove gluposti i rušenje BiH“.

– Mi ćemo na tim našim odgovorima i nastaviti. Njegov dolazak u Srebrenicu je demonstracija sile – kazao je Ahmetović.

U okviru priprema za održavanje referenduma o Danu RS, danas bi trebalo da bude održana sjednica Komisije za sprovođenje referenduma. Referendum je odgovor na odluku Ustavnog suda BiH prema kojoj Dan Republike ne može da bude proslavljan 9. januara, jer je tog datuma i pravoslavni praznik Sveti Stefan.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se