15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Ivanić: Ne vjerujem da će rješenje Ustavnog suda uticati na referendum

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ne vjeruje da će rješenje Ustavnog suda BiH imati implikacije po referendum o Danu Republike, već da se one mogu pojaviti kasnije, u sprovođenju odluka referenduma, i smatra da se na to može odgovoriti time što će se reći da 9. januar više nije Dan Republike, već Dan državnosti Republike Srpske.

“Kad neko kaže za koju godinu da je to neustavno, onda mi uvedemo dan samostalnosti Srpske, pa kad neko kaže da je i to neustavno, uvedemo dan srpskog jedinstva i tako u nedogled”, rekao je Ivanić, komentarišući jučerašnje zaključke Savjeta za sporovođenje mira (PIK) u BiH i njihov poziv vlastima Srpske da ne održe referendum.

Ivanić je za “Euroblic” rekao da pretpostavlja da Narodna skupština Srpske neće udariti na svoj dignitet i suverenitet ako Ustavni sud donese privremenu mjeru o obustavljanju referenduma.

“Nerealno je očekivati da poslanici Narodne skupštine glasaju protiv odluke Narodne skupštine Srpske”, smatra Ivanić.

Govoreći o neprocesuiranju napadača na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, Ivanić je naveo da će od toga najveću štetu imati BiH, jer će tu zemlju svugdje u svijetu tumačiti kao krajnje neozbiljnu.

Ivanić je rekao da bi volio da na predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na jesen posjeti BiH, kao što je najavljeno, napominjući da je veliko pitanje da li sada za to postoje uslovi.

On je rekao i da je bivši hrvatski premijer Zoran Milanović uvredljivim izjavama o BiH nastupio nekulturno i arogantno.

Ivanić je odbacio tvrdnje o mogućoj saradnji Partije demokratskog progresa, čiji je počasni predsjednik, sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se