15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

FBiH bi zabranu, u Republici Srpskoj složni

SARAJEVO – Dok u Federaciji BiH traže načine da se poništi odluka o održavanju referenduma u Republici Srpskoj o 9. januaru – Danu RS, te apeluju na međunarodne institucije i sudove da tu odluku stave van snage, u Republici Srpskoj uveliko se vrše pripreme za održavanje referenduma, uz jedinstven stav zvaničnika iz RS da od referenduma neće odustati.

Iz OHR-a juče su potvrdili da će danas biti održana sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC) i da je na dnevnom redu referendum.

Juče je dio poslanika u parlamentu BiH koji dolaze iz FBiH održao sastanak u Sarajevu nakon kog su rekli da su tražili od članova PIC-a, OHR-a i Ustavnog suda BiH da reaguju, te da zabrane održavanje referenduma. Oni su istakli i da su zabrinuti zbog cjelokupne situacije u BiH.

„Zabrinuti smo što susjedi zveckaju oružjem, te njihovim naoružavanjem“, rekao je Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je i inicirao ovaj sastanak.

Dogovoreno je da poslanici danas na sjednici Predstavničkog doma PS BiH pokrenu ovo pitanje i vide šta se može učiniti da bi se ova situacija riješila.

Sa druge strane, Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu RS juče je u Banjaluci donijela odluku o imenovanju gradskih i opštinskih komisija za sprovođenje referenduma, a Komisija je formirana i u Srebrenici.

Siniša Karan, predsjednik Komisije, najavio je da bi u ponedjeljak, 5. septembra, u 12 sati u Banjaluci trebalo da bude održan sastanak predsjednika svih opštinskih i gradskih komisija.

Vlada RS uputila je juče otvoreno pismo svim akreditovanim ambasadorima u BiH u kome se naglašava da je referendum u potpunosti u skladu s pozitivnim propisima i tiče se pitanja od najvećeg značaja za građane RS.

Reagovao je i Aleksandar Vučić, premijer Srbije, koji je kazao da će u slučaju da visoki predstavnik u BiH zatraži zabranu održavanja referenduma o Danu RS, hitno pozvati u Beograd srpske političke lidere iz RS na konsultacije da bi utvrdili kako štetu svesti na najmanju mjeru po srpski narod, odnosno izvući najveću korist.

„U svakom slučaju, to bi značilo naš hitan sastanak i verovatno celodnevni ili noćni sastanak. U svakom slučaju dug sastanak. Ne bih da se mešam pre takvih odluka u bilo šta drugo“, rekao je Vučić.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, uputio je ambasadorima PIC-a i visokom predstavniku za BiH otvoreno pismo povodom današnje sjednice PIC-a u kojem ističe da odluka NS RS o provedbi entitetskog referenduma o ovom pitanju ne predstavlja ispitivanje javnog mnjenja, jer Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi entiteta RS obavezuje institucije vlasti u tom entitetu da provedu rezultate referenduma.

„Ovaj referendum je najozbiljniji udar na ustavnopravni poredak i vladavinu prava u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Provođenje ovog referenduma predstavlja aktivno, otvoreno i agresivno odbacivanje odluke Ustavnog suda BiH“, poručio je Izetbegović.

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, smatra da bi, poslije referenduma o Danu Republike, 9. januar trebalo nazvati danom državnosti RS, čime bi bila dosljedno sprovedena odluka Ustavnog suda, a značaj ovog datuma podignut na još veći nivo. On je rekao da Centralna izborna komisija (CIK BiH) nema nijedan element kojim bi osporila davanje biračkih spiskova za sprovođenje referenduma o Danu Republike.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, očekuje da će današnja sjednica PIC-a biti s ciljem zaštite Ustava BiH i odredaba Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ognjen Tadić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, smatra da CIK BiH treba da dostavi spiskove birača jer su opšte dobro, a ne privatno vlasništvo.

Tužilaštvo nije dobilo rješenje

Tužilaštvo BiH, povodom čestih novinarskih upita o postupanju u vezi sa dešavanjem kada je riječ o najavljenom referendumu u Republici Srpskoj, saopštilo je da od Ustavnog suda BiH nije dobilo rješenje kojim se konstatuje neizvršenje odluke Ustavnog suda, kao i identifikaciju pojedinaca koji odluku ne sprovode.

„Odluka je donesena 26. novembra prošle godine, a rok od šest mjeseci je istekao 26. maja ove godine. Tužilaštvo BiH od tog datuma nije dobilo rješenje kojim Ustavni sud konstatuje neizvršenje odluke“, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH. U saopštenju se dodaje da je postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio Ustavnom sudu BiH akt u kojem traži da se taj sud izjasni u vezi sa dešavanjem kada je riječ o referendumu u Srpskoj.

Izjave

Bakir Izetbegović

Ovaj referendum je najozbiljniji udar na ustavnopravni poredak i vladavinu prava u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma

Mladen Ivanić

Poslije referenduma o Danu Republike, 9. januar bi trebalo nazvati danom državnosti RS

Aleksandar Vučić

U slučaju zabrane održavanja referenduma, hitan sastanak predstavnika srpskog naroda u Beogradu

Denis Zvizdić

Očekujem da sjednica PIC-a bude s ciljem zaštite Ustava BiH i odredaba Dejtonskog sporazuma

Ognjen Tadić

Zabranom referenduma međunarodna zajednica bi pomogla Miloradu Dodiku, predsjedniku RS

Šemsudin Mehmedović

Zabrinuti smo najavljenim referendumom, zveckanjem oružja i sa istoka i sa zapada, naoružavanjem naših susjeda

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se