3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Đorđević: Zaslužili smo finale, srebrna medalja je motivacija za buduća takmičenja

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević rekao je da je njegova ekipa radom zaslužila finale Olimpijskih igara protiv SAD.

Kako je rekao, srebrna medalja će biti podstrek za nastavak dobrih rezultata i borbe za medalje na predstojećim takmičenjima.

“Ovo je bilo ‘tu mač’ za nas, svega je bilo, dugo i zahtjevno ljeto od dva i po mjeseca i kvalifikacionog turnira, pa ove Olimpijske igre sa stvarno dobrom igrom koja je išla dobrom putanjom iz utakmice u utakmicu”, rekao je Đorđević.

Đorđević je rekao da su Amerikanci bili fizički mnogo nadmoćniji i da je to zaustavilo protok lopte.

“Na neki način tu smo pogrešili. Trebalo je da lopta više ide iz ruke u ruku, da kroz dodavanja tražimo neka napadačka rješenja. Pošto ta rješenja nisu dolazila odbrana je trpila. Kevin Durent je odigrao fantastičnu drugu četvrtinu. Ne smijem da kažem nesvakidašnju jer je on na tom nivou, jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač na planeti”, rekao je on.

“Nismo uspjeli da pariramo njemu i njegovim šutevima sa devet metara, preko ruke. Imao je fenomenalnu seriju, a mi smo u tom periodu imali mnogo izgubljenih lopti, pa su oni stekli prednost. Na kraju smo završili sa srebrnom medaljom koja mnogo vrijedi, mnogo znači. To je podstrek i obaveza za sve nas da zajedno krenemo da tražimo još medalja na svakom sledećem takmičenju. Treba doći do Beograda pa za koji dan razmišljati šta nas čeka dalje, koje je sledeće takmičenje”, dodao je selektor.

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je olimpijsku bronzu, a Đorđević se složio sa konstatacijom da je Srbija i dalje zemlja košarke.

“Košarkašicama svaka čast, svim ekipama, vaterpolistima… Čestitam njihovim trenerima i iz pojedinačnih sportova koji su osvojili medalje. Kada čovjek bude sastavni dio Igara onda shvati koliko je rada potrebno da se dođe do medalje. Naša košarka je potvrdila izuzetan nivo, dvije medalje, srebro i bronza na Igrama. Ovo je bio san za sve nas, ostvarili smo ga. Podrška i zajedništvo je vladalo, to je mnogo značilo da pružimo najbolje igre na takmičenju”, naveo je on.

Selektor je istakao da mu je žao što Nemanja Bjelica zbog povrede nije mogao da igra na turniru.

“Čuli smo se i dopisivali svaki dan, momci su nosili majice sa brojem osam zbog njega. On je veliki dio ekipe i ovo je i njegov uspjeh, jer je čovjek koji je mnogo dao košarkaškoj reprezentaciji i još će davati”, dodao je on.

Treneri ne dobijaju medalje na Igrama, a upitan o tome Đorđević je rekao da se osjeća kao pobjednik.

“Medalje ne idu stručnom štabu, igrači imaju najveće zasluge. Nećemo da kršimo pravila. Osjećam kao da imamo tu medaju”, dodao je on.

Đorđević je rekao da kada je preuzimao selekciju prije tri godine, da je jedan od ciljeva bio kontinuitet igara i borbe za medalje. On je dodao da će ekipa pokušati da iskoristi smjenu generacija u ostalim reprezentacijama.

“Pokušaćemo da iskoristimo smjenu generacija u francuskoj reprezentaciji, koja je poslednjih godina bila u vrhu. Promjene su i u drugim reprezentacijama, u Litvaniji, vidjećemo i šta će Španija da uradi, što se tiče godina igrača, mnogi neće više biti tu. Na nama je da shvatimo sve to, da se ponovo ujedinimo i da ponovo poguramo mašinu koja može da nas dovede do sigurnosti i sportske želje i motivacije da na svakom takmičenju idemo na medalju”, rekao je Đorđević.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se