14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Ne može Izetbegović da traži ukidanje Dana Republike

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srpska ne može da ćuti i da ne preduzima ništa dok bošnjački politički lideri traže ukidanje Dana Republike, istakavši da će referendum o tom pitanju biti održan i da ne vidi razlog da se u vezi s tim „diže tolika galama“.

Dodik je ocijenio da su bošnjački političari „političke voštane figure koje su navikle da putem pritisaka dobijaju šta hoće“, te da su glasovi iz Sarajeva ustaljeni okvir u kojem oni stalno očekuju da će Zapad da „disciplinuje“ Republiku Srpsku i sve Srbe.

„Ne može Bakir Izetbegović da traži da se ukine Dan Republike, a da mi ćutimo i ne preduzimamo ništa“, istakao je Dodik za beogradske „Večernje novosti“.

On je napomenuo da je BiH za Republiku Srpsku „moranje“, odnosno „ništa drugo do ispunjavanje međunarodnih obaveza“.

Predsjednik Srpske je podsjetio i da Dejtonski sporazum stalno skrnave drugi, prije svih međunarodni faktor, zbog čega Srpska nema razloga da vjeruje u dobre namjere međunarodnog faktora, niti u BiH kao takvu.

Govoreći o nedavnom susretu sa predsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i spekulacijama da će premijer Srbije pokušati da ga nagovori da odustane od referenduma o Danu Republike zakazanog za 25. septembar, Dodik je rekao da Vučić nikada nije vršio pritisak na njega oko referenduma o Danu Republike, niti su odnosi Beograda i Banjaluke takvi da se iz Srbije vrše pritisci.

„Bio je to prijatan razgovor partnera. Dotakli smo se i te teme, ali to je sve“, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da ne vjeruje da je u nedavnom razgovoru Vučića sa američkim potpredsjednikom DŽozefom Bajdenom u Beogradu bilo uslovljavanja takve vrste, jer su odnosi državnog vrha Srbije sa Bajdenom veoma dobri.

„Srbija poštuje cjelovitost i integritet BiH, garant je Dejtonskog sporazuma, ali ima i jake veze s Republikom Srpskom. Vjerujem da je tako rečeno i samom potpredsjedniku SAD“, ističe Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je napomenuo da su veze Beograda i Banjaluke poptuno legalne, legitimne i zasnovane na ljubavi i bratstvu.

„Volimo Srbiju u svakom trenutku i zagledani smo u nju. Daću primjer sporta: svaka pobjeda Srbije slavi se na ulicama Banjaluke. Kada igra BiH, to se i ne zna, a kamoli da se navija. To je tako i ako hoće neko tu realnost da prihvati, hoće, ako ne, to je njegov problem“, naglasio je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše izjavu hrvatskog ministra spoljnih poslova Mire Kovača, koji je rekao da Vučić nastavlja politiku „velike Srbije iz 1990-tih“, Dodik je ocijenio da je „za Kovača i njemu slične svaki uspjeh Srbije noćna mora“.

„Vučić je ozbiljan političar. Dobio je ogromnu podršku naroda i učinio nešto što se praktično činilo nemoguće – da Srbiju locira na međunarodnoj sceni na potpuno drugačiji način. Za Kovača i njemu slične svaki uspjeh Srbije je noćna mora“, zaključio je Dodik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se