9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Dačić: Diplomate EU govore filozofski, kao da su na Tibetu

BEOGRAD – Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će poštovati odluku premijera i da neće reagovati na uvrede na račun Srbije iz Hrvatske i BiH, ali da je protiv simetrije krivice koju nameću predstavnici EU.

„Predstavnici EU govore filozofski, kao da se nalaze na Tibetu. Govore da eskalacija retorike nije dobra u regionu. U Hrvatskoj i kod bošnjačkih političara postala je normalna antisrpska kampanja“, rekao je Dačić.

Pita se šta je Srbija loše uradila i traži da EU progovori, a ne da koristi formulaciju da su zabrinuti zbog teške retorike sa svih strana.

Dačić kaže da teško koja zemlja može da oćuti ono što se dešavalo u proteklih nekoliko mjeseci.

„Ne postoji država koja ne bi reagovala na napad premijera van teritorije svoje zemlje. Zamislite na napad na Merkelovu, Putina ili Bajdena kada su bili kod nas u poseti“, rekao je Dačić, koji je i prvi potpredsjednik vlade i lider SPS.

Dodaje da je Srbija reagovala na rehabilitaciju kardinala Alojzija Stepinca, ukidanje presude Branimiru Glavašu, na poklike „za dom spremni“, koji vode rehabilitaciji ustaštva, protiv podizanja spomenika atentatoru Miri Barišiću.

„Hrvatska kritikuje naš Zakon o ratnim zločinima, a pogledajte član 16 njihovog Krivičnog zakona da mogu da gone sve iz celog sveta“, naglašava Dačić.

On dodaje da su zapadne diplomate pozdravile odluku Vlade Srbije da Srbija ne reaguje, ali, kako kaže, to nije dovoljno.

„Nisu hrvatski i bošnjački zvaničnici pisali literarne radove na slobodnu temu, pa da se priča o retorici. Ovde je reč o konkretnim postupcima i država je dužna da reaguije“, rekao je Dačić.

Srbiji je, istakao je šef srpske diplomatije, stalo do mira i stabilnosti u regionu, ali i izrazio zabrinutost što postupci drugih strana u regionu ugrožavaju mir i stabilnost i vode kontinuiranu antisrpsku kampanju.

„Mi ćemo da zaćutimo i ja ću da zaćutim. Ali će se nastaviti i dok mi ćutimo“, rekao je Dačić, javlja RTS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se