18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Zvorničani otputovali u Pingau

ZVORNIK – Članovi Prvog zvorničkog pjevačkog društva „Izvornik“ i zvorničke osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“ otputovali su jutros, u okviru projekta „Mi govorimo muzikom iznad kulturoloških predrasuda“, u austrijski grad Pingau gdje će boraviti šest dana.

V.d. direktora škole i i umjetnički rukovodilac „Izvornika“, Ljubiša Popović, rekao je da se radi o nastavku saradnje, započete prošle godine, između „Izvornika“ i Gradskog orkestra Pingau i dvije muzičke škole, zvorničke i škole „Erchercog Johan“ iz Pingaua.

Ove godine u Austriji će boraviti ukupno 33 gosta iz Republike Srpske, jer su zajedno sa članovima „Izvornika“ i zvorničke muzičke škole, otputovali i članovi Slikarske radionice „Paleta“ i pozorišta iz Bratunca.

– Već drugu godinu ostvarujemo saradnju na polju kulture i umjetnosti koja je započela u februaru 2015. godine, potpisivanjem Memoranduma o saradnji dvije muzičke škole i inicijalnog dokumenta za zajednički nastup našeg pjevačkog društva i orkestra iz Pingaua, sa projektom „Mi govorimo muzikom“, kod Evropske Unije. Ove godine projekat je proširen i pored članova hora „Izvornik“ i Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina“, sa nama putuju i članovi Slikarske radionice „Paleta“ i članovi pozorišta iz Bratunca. Naš boravak biće sadržajan kao i prošle godine kada smo se upoznali sa njihovim sistemom školovanja u muzičkim školama, razmijenili iskustva u radu, poglede na muziku, vidjeli kako se oni odnose prema prirodi, jer smo imali i izlete. Takođe, stekli smo mnoga prijateljstva – rekao je Popović.

On je podsjetio da su Zvorničani boravili u Pingauu prošle godine u junu, nakon čega su Zvornik posjetili članovi orkestra iz Pingaua.

– Ovo je naša druga posjeta, a njih očekujemo ili u oktobru ove godine ili u aprilu naredne godine. Tokom ove posjete između ostalog imaćemo i nastupe, a težište rada biće na „Paleti“ čiji će članovi u okviru ulučnog slikarstva oslikavati platno dužine šest metara – najavio je Popović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se