izbor urednikanaslovnaPolitikaVIJESTI

Udar na ustavna prava RS

SARAJEVO – Deset poslanika iz FBiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH uputili su juče poziv predsjedavajućim Predsjedništva i Savjeta ministara BiH Bakiru Izetbegoviću i Denisu Zvizdiću da organizuju sastanak sa poslanicima, ministrima i predsjednicima stranaka o predstojećem referendumu u RS.

– Sastanak tražimo s ciljem sagledavanja najtežeg i najopasnijeg udara na Dejtonski sporazum i Ustav BiH od njegovog potpisivanja – navodi se u pozivu koji je uslijedio nakon odluke Narodne skupštine RS da 25. septembra bude održan referendum o Danu Republike.

Referendum je zakazan jer je Ustavni sud BiH donio odluku da je obilježavanje ovog praznika na 9. januar neustavno. Poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Lazar Prodanović podvukao je da RS ima neotuđivo pravo na svoj dan i na referendum.

– Referendum je ustavno pravo oko koga su se ujedinile sve političke stranke iz RS. Biće sproveden u skladu sa zakonom i ustavom i ne vidim u čemu je problem. Ovo što traže izazvaće negativne reperkusije na već urušeno povjerenje – rekao je Prodanović.

Njegov kolega iz NDP-a Momčilo Novaković kaže da iza pisma stoje bošnjačka opozicija i Šemsudin Mehmedović koji je opozicija i u SDA kojoj pripada.

– Jasno je da je pismo pisao Denis Bećirović (SDP). Najavljuju referendum o prekrajanju Ustava BiH što je antidejtonsko djelovanje. Sve što žele jeste da pokušaju da prizovu međunarodnu zajednicu da reaguje, zabrani referendum u RS i prekroje BiH – rekao je Novaković.

Zamjenik predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto je rekla da ne zna da li će biti sastanka koji poslanici traže.

– Ne znamo ni šta će reći Ustavni sud BiH o tom pitanju – rekla je Krišto.

Mirsad Đonlagić iz SBB-a kaže da ne postoji nijedan politički problem o kojem ne treba razgovarati.

Tagovi
Back to top button
Close
Close