18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

RS objavljuje svoje rezultate popisa

BANJALUKA – RS će objaviti svoje rezultate popisa stanovništva, a korak ka tome napravila je juče Vlada usvojivši prijedlog zakona na osnovu kojeg će to biti učinjeno.

Prijedlog zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koji je sproveden 2013. godine u Srpskoj usvojen je po hitnom postupku. Iz Vlade je saopštio da će rezultati popisa biti objavljeni u roku od šest mjeseci od dana stupanja zakona na snagu. Naveli su da će rezultate popisa objaviti Zavod za statistiku RS prema programu obrade podataka koji će donijeti, nakon što prijedlog programa prethodno razmotri i usaglasi popisni biro RS.

– Program obrade podataka donijeće Zavod za statistiku u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, a njime će biti uređen način obrade podataka i sadržaj obradnih tabela – navedeno je u saopštenju Vlade RS.

Naglasili su da je cilj donošenja ovog zakona objavljivanje pouzdanih i metodološki ispravnih rezultata popisa koji je sproveden 2013. godine za teritoriju RS.

Prijedlog zakona je upućen u Narodnu skupštinu RS čiji će kolegijum na današnjoj sjednici utvrditi termin održavanja posebne sjednice na kojoj će biti razmatran.

– Posebna sjednica biće održana na zahtjev predsjednika Vlade RS Željke Cvijanović – saopšteno je iz Narodne skupštine.

Vladin prijedlog uslijedio je na osnovu jednog od zaključaka Narodne skupštine usvojenih na posebnoj sjednici, na kojoj su razmatrani problemi u vezi sa utvrđivanjem rezultata popisa stanovništva. Posebna sjednica Narodne skupštine održana je 21. juna, nakon što je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić donio odluku o programu obrade podataka popisa mimo zakona i bez saglasnosti predstavnika RS. Tom odlukom predviđeno je da oko 196.000 ljudi iz spornih popisnica bude tretirano kao stalni stanovnici BiH, iako godinama žive u inostranstvu. Jedan od zaključaka sa posebne sjednice bio je da Vlada RS predloži zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova RS, da bi Zavod za statistiku mogao objaviti rezultate popisa za Srpsku.

Direktor Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković kazala je da će im trebati oko pola godine da obrade i objave rezultate popisa za Srpsku nakon usvajanja zakona u Narodnoj skupštini.

– Preuzećemo bazu podataka i početi sa obradom podataka. Mi ćemo ispoštovati i rokove i zakon koji usvoji Narodna skupština RS – rekla je Čičkovićeva.

Na osnovu sporne Jukićeve odluke Agencija za statistiku BiH objavila je nedavno rezultate popisa, koji su potvrdili upozorenja zvaničnika RS da je cilj nezakonitog donošenja metodologije za obradu podataka bio da se dođe do broja Bošnjaka koji garantuje da čine više od polovine stanovništva BiH da bi ostvarili potpunu dominaciju. Prema tim rezultatima popisa, koje RS ne priznaje, Bošnjaci čine 50,11 odsto, Srbi 30,78, a Hrvati 15,43 odsto stanovništva BiH. Prema rezultatima popisa iz 1991. godine u BiH je bilo 43,47 odsto Bošnjaka, 31,21 odsto Srba i 17,38 odsto Hrvata.

Ostali zaključci

Poslanici u Narodnoj skupštini RS donijeli su i zaključke da sve institucije u RS koriste sva sredstva da bi nezakoniti jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine bio stavljen van snage.

Pored toga, donesen je i zaključak da organi i institucije RS neće priznati, niti objaviti rezultate popisa čiji sadržaj smatraju spornim. Srpska je takođe povukla svoje predstavnike iz Centralnog popisnog biroa.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se