5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Putin usvojio rigorozne mjere protiv terorizma, moguća i doživotna robija

MOSKVA – Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket protivterorističkih zakona koji predviđaju do 20 godina zatvora ili doživotnu robiju za krivično djelo „međunarodnog terorizma“, odnosno za terorističke napade izvan granica Rusije kojima se ugrožava život građana Rusije i „miran suživot“ zemalja i naroda, kao i za pretnju takvim napadima.

Prema novom zakonu, onaj ko se bavi finansiranjem ekstremističkih i terorističkih aktivnosti biće osuđen na do deset godina zatvora i novčanu kaznu, dok će onaj ko poziva na izvršenje terorističkog napada ili ga javno opravdava, biti kažnjen novčano u iznosu do milion rubalja ili zatvorskom kaznom od 5 do 7 godina, prenosi Sputnjik.

Osim toga, u krivični zakonik se dodaje član „prećutkivanje, odnosno nesaopštavanje nadležnim organima o planiranom zločinu“, što se takođe odnosi na terorizam i ne može biti primenjen na decu, roditelje ili supružnika osumnjičenog.

Takođe, starosna granica krivične odgovornosti za terorizam spuštena je na 14 godina.

Zakon obavezuje mobilne operatere da čuvaju podatke o razgovorima i prepisku korisnika. Metapodaci, odnosno podaci koji ne otkrivaju sadržaj komunikacije, čuvaće se do tri godine, a sadržaj poziva i prepiske šest mjeseci.

To će važiti za servere isključivo na teritoriji Rusije. Ranije je taj rok iznosio 12 sati. Osim toga, na zahtev Federalne službe bezbednosti, internet provajderi moraju da predaju specijalnim službama ključeve za dešifrovanje elektronskih pisama, navodi Sputnjik.

Nacrt zakona se svojevremeno našao na meti kritike. Protivnici tog paketa smatraju da će se poslije njegovog usvajanja za 20 do 30 odsto povećati cijena usluga mobilnih operatera, jer je njima potrebna nova oprema za čuvanje podataka.

Govorilo se i o „velikom bratu“, odnosno o praćenju stanovništva, navodi Sputnjik.

Imajući u vidu negativne efekte, predsjednik Rusije je naredio Vladi da smanji rizike za operatere. Osim toga, kako je danas pojasnio njegov portparol Dmitrij Peskov, Vlada će veoma rigorozno nadgledati proces implementacije tog zakona i donjeće odgovarajuće mjere ako to bude neophodno.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se