20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Poruke mira za praznik radosti

BANJALUKA – Poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović čestitao je svim muslimanima Ramazanski bajram riječima da ovaj veliki praznik valja dočekati dostojanstveno i skromno.

On je vjernicima, koji danas slave prvi dan jednog od najvećih praznika, poručio da su u ramazanu očvrsnuli, sastali se sa sobom, svojim vrlinama i manama, te da njihova duhovna borba tu ne prestaje.

– Uzvišeni nas je nagradio ramazanom, u tom mjesecu su se naša srca smirila, taj mir smo prenijeli u naše porodice. Braćo i sestre, Bajram dočekujemo kao vjerničku radost, on je blagost naših srca i širina naših ruku kojima dočekujemo našu rodbinu – istakao je Kavazović.

Muftija banjalučki Osman efendija Kozlić kazao je da je ramazan mjesec u kojem je objavljena sveta knjiga Kuran, te da svi vjernici treba da se okrenu iščitavanju svete knjige.

– Poruka muslimanima i svima jeste da u svetim tekstovima Božije riječi iščitavaju ono što ih poziva da vjeruju i čine dobro, da budu dobročinitelji i da budu čestiti i vrijedni, da budu bolji ljudi – poručio je Kozlić.

Prvi dan Bajrama počinje jutarnjom molitvom, a centralna bajramska svečanost Islamske zajednice u BiH biće održana danas u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Centralna svečanost u Banjaluci danas će biti upriličena u obnovljenoj Ferhat-pašinoj džamiji.

Ovaj veliki praznik su čestitali i mnogi zvaničnici iz RS i BiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je da je Bajram kruna nastojanja da vjernici budu bolji pred Bogom i jedni prema drugima.

– Svim muslimanima želim da svoj veliki praznik dočekaju u zdravlju i veselju, s porodicom, prijateljima i susjedima. Bajram šerif mubarek olsun – navodi se u čestitki.

Poglavaru Islamske zajednice u BiH Huseinu Kavazoviću i banjalučkom muftiji Osmanu Kozliću čestitku je uputio i predsjednik RS Milorad Dodik.

– Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u RS i BiH upućujem srdačne čestitke povodom Ramazanskog bajrama, uz želju da praznične dane provedete u miru, zdravlju i blagostanju, zajedno sa svojim porodicama i prijateljima – naveo je Dodik.

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović je poželjela da ovaj praznik oprosta i duhovnog pročišćenja podstakne na jačanje tolerancije i uvažavanje različitosti.

Bajram su čestitali i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Dragan Čović, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović.

Položeni ispit

Prvi dan Ramazanskog bajrama počinje jutarnjom molitvom pod nazivom bajram-namaz. Ramazanski bajram uvijek pada 1. ševala (deseti mjesec muslimanskog kalendara) i traje tri dana, a vjernici ga smatraju praznikom položenog ispita.

Ove godine Bajram počinje 5. jula, po završetku ramazana, mjeseca posta, tokom kojeg su se muslimani uzdržavali od jela i pića, zlih misli i djela. Svi muslimanski vjerski praznici računaju se po mjesečevoj, a ne po sunčevoj godini.

Običaji:

< Kupanje prije odlaska na bajram-namaz ( molitva u džamiji)

< Odijevanje lijepe odjeće i mirisanje

< Pojesti nekoliko urmi (ili druge hrane) prije odlaska na molitvu

< Bajram-namaz

< Čestitanje riječima: Bajram šerif mubarek olsun

< Posjeta rodbini i prijateljima

< Drugi dan Bajrama obilazak mezarja (groblja)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se