9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Počela sjednica, na dnevnom redu akcize

SARAJEVO – U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH. Savjet ministara BiH zatražio je hitnu proceduru i za prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Ovim zakonskim prijedlozima od akciza na gorivo bilo bi obezbijeđeno dodatnih 10 feninga po litru za izgradnju auto-puteva i pet feninga za izgradnju puteva.

Na osnovu ovih zakona, sredstva od dodatnih akciza bila bi uplaćivana na namjenske račune javnih preduzeća Autoceste i Ceste u BiH, kojima bi bilo omogućeno aktiviranje već zaključenih kreditnih sporazuma sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Na dnevnom redu je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH, koji se tiče prikupljanja takse za finansiranje javnih RTV servisa.

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma usvojila je rješenje kojim se predviđa da se RTV taksa ubuduće naplaćuje putem računa za električnu energiju, umjesto dosadašnjeg, putem telekom operatera, ali da bi ono stupilo na snagu, potrebno je da ga usvoje oba parlamentarna doma.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se