14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Otkriven identitet Zodijaka, najpoznatijeg serijskog ubice? (video)

Istražujući jednog serijskog ubicu, detektiv je došao do informacija koje su ga šokirale. Shvatio je da bi mogao da bude na tragu otkrivanja vjerovatno najpoznatijeg neotkrivenog serijskog ubice u američkoj istoriji – Zodijaka.

Sumnjičavi potezi i ponavljajući motivi velikog broja neriješenih slučaja nagnali su detektiva da kopa dalje, dublje, sve dok nije pronašao ponavljajući uzorak, jedno ime. Napisao mu je pismo u kom je tražio priznanje. Uskoro, ubica je odgovorio.

Zvuči kao tizer za novi psihološki triler, ali ova priča je istinita. Priča o Edvardu Vejnu Edvardsu, koji je prema iskazima bivšeg detektiva FBI, Džona Kamerona, najbliže profilu kultnog američkog ubice – Zodijaka.

Edvard Vejn Edvards službeno je proglašen krivim za pet ubistava tokom svog života, ali detektiv Kameron smatra kako je Edvards ubio još 100 ljudi, te da je i neposredno učestvovao u mnogim ubistvima tako što bi pripremio teren za savršeno ubistvo.

Kameron i Edvards razmijenjivali su pisma punih devet mjeseci dok Edvards nije umro 2011. u 77. godina.

Kameron je uvjeren da je upravo Edvards odgovoran za neke od najpoznatijih slučajeva ubistava u svijetu zabilježeni posljednjih pola vijeka, uključujući trostruko ubistvo u zapadnom Memfisu, ubistvo Tereze Halbah i slučaj Remzi, kao svi slučajevi s potpisom Zodijaka.

Zvuči prilično nevjerovatno, sve dok ne pogledate dokaze i shvatite da Kameronova teorija ima puno smisla. Da u tom ubici ima još nešto, Kameron je shvatio 2010. godine nakon što je pročitao njegovu autobiografsku knjigu iz 1972. „Metamorfoze okrivljenika: Istinit život Eda Edvardsa“ u kojoj Edvards na ironičan način piše o okrivljeniku koji se preobratio. Kameron je otkrio kako je u knjizi Edvards opisivao događaje na datume koji su se poklapali s nekim neriješenim ubistvima.

„Izvukao sam sve tekstove o tim ubistvima, a s obzirom da sam u to vrijeme radio u zatvoru u kojem je bio smješten, napravio sam hronologiju događaja te mu poslao pismo u kom sam tražio da prizna zločine. Tako je naša komunikacija započela, a završila s igrom koja je trajala punih devet mjeseci. Igrajući njegovu igru Edvards mi je pokazao širu sliku u kojoj je Zodijak zauzimao tek mali dio.

Dopisujući se s ubicom, Kameron je počeo da povezuje događaje, mjesta, datume i neriješene slučajeve tokom nekoliko decenija. Sve je polako dolazilo na svoje mjesto.

„Stalno mi je govorio kako ne znamo cijelu priču, da je Zodijak cijelog svog života pomagao ljudima da izvrše ono što su naumili“ ispričao je Kameron i dodao kako je Edvards bio „obredni“ ubica, odnosno ubijao je na posebne datume povezane s religijom, kao što su katolički praznici, američki praznici, važni datumi u njegovom životu poput majčinog rođendana ili datuma njene smrti.

Datum koji je označio potpuno rasvijetljenje slučaja za Kamerona, bio je datum ubistva Tereze Halbah, ubijene na Noć vještica.

Edvards je u to vrijeme živio na sat vremena od mjesta ubistva, a već je ranije ubijao na tom području, što je opisao i u svojoj knjizi. Da nije bilo njegove kćeri koja je cio slučaj prijavila policiji, možda Halbah ne bi bila njegova posljednja žrtva. Njegova je kćer, gledajući dokumentarnu emisiju o ubistvima u Viskonsinu iz 1980. godine u kojima se opisivao način na koji je žena ubijena, prepoznala je priču koju je njen otac pričao njoj i bratu, te ga prijavila policiji.

Policija je uskoro pronašla dokaze o njegovoj umiješanosti u ubistvo za koje je okrivljen Stiven Ejveri, novinar crne hronike koji je godinama pokušavao da otkrije identitet Zodijaka. Edvards mu je te noći poslao poruku u kojoj mu je naveo gdje se nalaze tragovi koji upućuju na pravi identitet ubice. U poruci su se skrivala tri broja 6, 14 i 33, koje je Kameron povezao s Edvardsovim datumom rođenja.

„Kada je identifikovan 2010. godine kao serijski ubica policajci širom SAD su ga prepoznali. Ispostavilo se da je 1950-ih bio američki doušnik. To je bio razlog zbog kojeg je s Edom uvijek bilo teško komunicirati. Sve nas je prevario, a upravo je to ono što je Zodijak radio. Slagao je slagalicu i od svih nas napravio budale'“ rekao je Kameron za australijski news.com.au.

Inače, reditelj Dejvid Finčer je 2007. godine snimio film o Zodijaku sa Džekom Gilenholom u glavnoj ulozi, a pored njega, u filmu glume Robert Dauni Džunior i Mark Rufalo.

[mom_video type=“youtube“ id=“q6q_MfcDEEE“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se