20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Otimanje srpske zemlje na Žuči

Srbi ističu da su u toku ratnog i poratnog perioda na svim njihovim imanjima isječeni šuma i voćnjaci, uništena sva komunalna infrastruktura, te porušeno čak i mjesno groblje… Federalne institucije ne reaguju, kao ni srpski predstavnici u zajedničkim organima, navode Srbi sa Žuči

Piše: Milorad GUTALj

SARAJEVO – Bošnjačkom Sarajevu nije dosta što su u toku i poslije rata Srbe, bukvalno, istjerali iz Federacije BiH /FBiH/, svodeći ih na zanemarljiv minimum, pa sada nastavljaju da im oduzimaju zemlju koja je vijekovima bila srpska.

Najnoviji slučaj je lokacija Žuč, nadomak Sarajeva, koja je vjekovna srpska zemlja. Bošnjačko Sarajevo sada hoće da i tu zemlju izbriše iz katastra i grunta.

U vezi sa tim je pismeno obraćanje Srba starosjedilaca sa Žuči Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH u kome upozoravaju da do danas „nisu uspjeli da ostvare zagarantovana prava na održiv povratak, jer im to onemogućavaju institucije FBiH“.

U pismu Domu naroda jasno su naveli da su federalne institucije uzurpirale stečena prava Srba starosjedilaca sa Žuči i nedvosmisleno učinile da su im šanse za povratak i raspolaganje imovinom svakim danom sve manje.

Vlasti FBiH, odnosno Kantona Sarajevo, i pored stalnih urgencija, nisu pokazale interes da se onemogući trećim licima da nelegalno koriste srpsku zemlju na Žuči.

„Zbog lične bezbjednosti nismo u prilici da upozorimo na nelegalno korišćenje naših imanja, a kada to zahtijevamo od federalne policije onda dobijemo odgovor `da nisu u stanju da ih pronađu`, mada su stada sa stotinama ovaca stalno prisutna na Žuči“, navodi se u pismu Srba sa Žuči.

Oni ističu da su u toku ratnog i poratnog perioda na svim njihovim imanjima isječeni šuma i voćnjaci, uništena sva komunalna infrastruktura – putevi, elektro i telefonska mreža, te porušeni svi stambeni i pomoćni objekti, kao i mjesno groblje.

Skupština Kantona Sarajevo donijela je prostorni plan kojim se predviđa izgradnja „Istorijsko-memorijalnog kompleksa Žuč“ na površini od 254 hektara, uglavnom na srpskoj zemlji, a da niko od vlasnika nije obaviješten niti konsultovan o donošenju ovog plana, upozoravaju starosjedioci sa Žuči.

Srbi traže od Doma naroda da preispita zakonitost rada organa FBiH kod donošenja ovog prostornog plana, smatrajući da su starosjedioci diskrimisani kod ostvarivanja svojih ustavnih prava na povratak, kao i nečinjenjem vlasti FBiH da obezbijede uslove za tako nešto.

Osim pisma upućenom Domu naroda, Srbi sa Žuči napominju da su se pismeno obraćali i Skupštini opštine Novi Grad, Sarajevo, gradonačelniku Sarajeva i Vladi kantona Sarajevo, ali da su u svim slučajevima dobili negativan odgovor ili ga uopšte nisu ni dobili.

U namjeri da ostvare svoja prava i da imaju pristup zemljištu na Žuči, Srbi su se pismeno obratili svim važnijim institucijama BiH.

Uprkos naporima Srba da preko zvaničnih organa zaštite svoja prava i riješe probleme, sarajevska opština Novi Grad nastavila je sa kršenjem njihovih prava tako što je u 2015. godini planirala da izvrši dijelom otkup zemljišta.

Smišljeno, tendenciozno i na diskriminišući način prilagođena je opštinska odluka o utvrđivanju naknade za građevinsko zemljište tako što je u šestoj građevinskoj zoni u koju je svrstana srpska zemlja na Žuči, smanjila minimalnu cijenu od 10 KM za metar kvadratni na četiri KM za metar kvadratni zemljišta.

„Paraleno sa ovom aktivnošću, pa sve do danas, ‘slučajno’ se pojavljuju domaći i strani biznismeni koji uporno i napadno od nas traže otkup naše zemlje po ovako bagatelnoj cijeni“, navedeno je u pismu.

Pošto je izostala svaka razumna pomoć, protjerane srpske porodice sa ovog područja: Živkovići, Pajdakovići, Bjelakovići, Glavonjići, Mijatovići, Starčevići, Tomići, Sikiraši, Vladušići, Salatovići, Trivkovići, Poluge, Brezari, Antonijevići, Terzići, Pajdakovići…

Zatim Šiljevići, Odžakovići, Ždrale, Rakići, Škobo, Skopljak, Milidrag… vlasnici više od 1.300 hektara zemlje, biće prisiljeni da se obrate, radi zaštite svojih ljudskih i izbjegličkih prava i to zbog diskriminacije na nacionalnoj osnovi, nadležnim evropskim institucijama.

Srbi traže i odgovor od Ombudsmana na pitanje – da li nadležna institucija u FBiH zadužena za sprovođenje zakonskih odredbi kod usvajanja izmjena i dopuna prostornog plana Kantona Sarajevo planira da uvaži njihove primjedbe.

Takođe, Srbi žele i odgovor nadležne institucije u FBiH koja je izvršila promjenu zone u kojoj se nalazi njihovo zemljište – da li planira njeno vraćanje u prvobitno stanje kako je to definisano odlukom Komisije za raseljena lica i izbjeglice /CRPC/?

U pokušaju da sačuvaju svoje, starosjedioci sa Žuči uputili su pismo predsjednicima Republike Srpske, Narodne skupštine Republike Srpske i Vlade Republike Srpske – Miloradu Dodiku, Nedeljku Čubriloviću i Željki Cvijanović.

Podsjećajući da su sva obraćanja nadležnim institucijama FBiH i zajedničkim organima BiH bila bezuspješna, oni u pismu navode da su se posebno obraćali i najodogovornijim predstavnicima Srba u zajedničkim organima BiH.

„Nažalost, naša poslednja nada i očekivanja su se ‘izjalovili’, jer je izostala očekivana /nije je uopšte bilo/ pomoć srpskih predstavnika u zajedničkim organima BiH, pa se zbog toga sada osjećamo odbačeno, poniženo, nekorisno i deprimirano“, navedeno je u pismu institucijama Republike Srpske.

Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Srpske odmah je najavilo da će se pismeno obratiti Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i zahtijevati da se aktivno uključi u rješavanje ovog problema.

U odgovoru je navedeno da će predstavnici Vlade Republike Srpske, u okviru svojih nadležnosti i na sastancima koje budu imali sa predstavnicima FBiH i Kantona Sarajevo, tražiti rješenje ovog problema.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se