18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Od 2. do 8. avgusta „Zvorničko ljeto“

ZVORNIK – Od 2. do 8. avgusta u Zvorniku će biti održano sedamnaesto po redu „Zvorničko ljeto“.

Predsjednik Organizacionog odbora „Zvorničkog ljeta“, Bojan Ivanović, rekao je na današnjoj konferenciji da Grad Zvornik svake godine nastoji da unaprijedi ovu manifestaciju, što predstavlja izazov i „slatke“ muke. On se zahvalio i svim sponzorima na značajnom učešću kako bi i ovogodišnje „Zvorničko ljeto“ bilo realizovano na visokom nivou.

– Kada je u pitanju program, predviđeno je šest koncerata koji će biti održani na gradskoj plaži u večernjim satima, a pored toga imaćemo još 18 kulturnih i sportskih događaja, uglavnom u dnevnom programu. Prve večeri koncert će održati Haris Džinović, sljedeće večeri nastupiće „OK Bend“, 4. avgusta „Teška industrija“, 6. avgusta Aleksandra Radović, 7. avgusta „Atomsko sklonište“, dok će 8. avgusta biti obilježena, po posebnom programu, slava grada i u večernjim satima manifestacija će biti zatvorena koncertom Ane Bekute. U petak, 5. avgusta, neće biti događaja, jer se tog dana obilježava Dan sjećanja na prognane i stradale Srbe – rekao je Ivanović.

Član Oraganizacionog odbora, Slavica Andrić, rekla je da će „Drinska regata“ biti održana u subotu, 6. avgusta, sa početkom u 11:00 časova i startom na Gradskoj plaži dok je cilj u Šepku gdje je obezbijeđen besplatan ručak i prevoz za učesnike.

– Organizacija regate je i ove godine sa opštinom Mali Zvornik i gradom Loznica. Ova manifestacija je svake godine sve masovnija i ove godine očekujemo i do 200 plovila. Ovo je značajna manifestacija i za turizam našeg grada i pozivam sve ljubitelje rijeke, prirode i ovakve vrste druženja da nam se pridruže u spustu niz rijeku Drinu – istakla je Andrićeva.

Ognjen Pavlović, član Organizacionog odbora, rekao je da se Dani sporta ove godine organizuju po šesti put u sklopu čega će biti takmičenja u ulučnom basketu, revijalne utakmice veterana i takmičenje za klince, juniore, kadete i mlađe sekcije, te odbojka na pijesku. Realizatori ovih događaja su Košarkaški klub „Zvornik Basket“ i Odbojkaški klub „Drina“.

– Posebno bih istaknuo Skokove sa mosta čiju tradiciju obnavljamo na radost mnogih. Sa mosta će skakati Kristijan Vurst iz Njemačke, te skakači iz Danske, Slovenije i sa ovih prostora. U žiriju će biti licencirane sudije, kao i delegati koji su nekada skakali sa mosta Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića – najavio je Pavlović.

O kulturnim sadržajima govorio je Đorđe Deurić koji je istakao „Bioskop na otvorenom“ koji se realizuje sa „Sarajevo film festivalom“ i Operacijom Kino gdje će Zvorničani imati priliku da na otvorenom pogledaju dva filma.

– Takođe, Pozorište mladih Zvornik izvešće premijernu predstavu posvećenu tvrđavi i svim koje je izgradila Prokleta Jerina, a koja je rađena u najvećoj produkciji koja je do sada realizovana u Zvorniku kada su u pitanju pozorišne predstave. Za djecu ći i Zvorničko dramsko pozorište izvesti svoju višestruko nagrađivanu predstavu „Gdje je moj nos“. Prateći programi su Likovna kolonija Slikarske radionice „Paleta“ i mini sajam knjiga – napomenuo je Deurić.

Dušica Savić, član Organizacionog odbora, najavila je Dječije dane.

– Dječiji dani trajaće od 3. do 6. avgusta, a ovaj dio sadržaja „Zvorničkog ljeta“ rezultat je entuzijazma četiri naše sugrađanke koje su osmislile ovaj program čiji su sadržaji namijenjeni našim sugrađanima sa posebnim potrebama. Ti sadržaji su likovne radionice, večeri recitacija, predstava i igre. Potrudićemo se da „Dječiji dani“ ostanu sastavni dio „Zvorničkog ljeta“ i narednih godina kako bi i naši sugrađani sa posebnim potrebama bili dio ovih ljetnjih svečanosti – istakla je Savićeva.

U okviru dnevnih događaja biće realizovani i takmičenje u kuvanju riblje čorbe, „Zvornički kotlić“, prodajna izložba rukotvorina, „Etno tržnica“, susret Zvorničana i Malozvorničana na mostu Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, „Ljudi i mostovi“, memorijalni šahovski turnir Boro Vukajlović.

Posljednjeg dana manifestacije, 8. avgusta, po posebnom programu biće obilježena slava grada Zvornika, Sveta Petka Trnova. Sveta liturgija biće služena u crkvi Svete Petke na Đurđevgradu, a večernja služba u crkvi Rođenja svetog Jovana Krstitelja, nakon čega će proći litija kroz grad, dok će lomljenje slavskog kolača biti upriličeno na platoru ispred objekta Kasina.

U okviru pratećeg programa biće realizovan i višednevni Omladinski kamp „Kampomanija“.

Prije početka manifestacije gradonačelnik Zoran Stevanović će, simboličnim presijecanjem vrpce na srednjevjekovnoj gradskoj kapiji u Zvorniku otvoriti kapije grada, a povodom sticanja statusa grada, krajem prošle godine.

Organizator i pokrovitelj tradicionalnog „Zvorničkog ljeta“ je Grad Zvornik, a tehnički realizatori Dom omladine i Turistička organizacija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se