18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Najsavremenije liječenje u regionu od 2018. godine

BANJALUKA – Izgradnja sjevernog krila i rekonstrukcija centralnog medicinskog bloka Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) treba da bude završena 2018. godine, kada će Srpska dobiti najsavremeniji zdravstveni centar u regionu, piše Glas Srpske.

Poručeno je to juče iz ove zdravstvene ustanove, koju su obišli zvaničnici Srpske. Oni su sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom na čelu posjetili gradilište i uvjerili se da njegova obnova i izgradnja idu po planu i da je Srpska na korak da dobije savremeno opremljenu ustanovu koja će parirati cijelom regionu, ali i šire.

Dodik je naglasio da je 84 miliona evra investirano u izgradnju sjevernog krila i rekonstrukciju centralnog medicinskog bloka. Ako se tome doda i ranije uloženih 30 miliona dolara i šest miliona evra u južno krilo, to dovoljno govori o ozbiljnosti ovog projekta.

– Ovo je samo dio ulaganja u zdravstvo. Od bolnica u Nevesinju i Bijeljini, tendera koji je u toku za bolnicu Istočno Sarajevo, do onoga što želimo da uradimo za bolnicu u Doboju, zaokružili bismo intervencije u bazični bolnički sektor – rekao je Dodik.

Premijer RS Željka Cvijanović istakla je da je južno krilo UKC-a RS već samo po sebi impozantan objekat. Dodala je da nakon što se završi izgradnja sjevernog krila i obnova centralnog medicinskog bloka, te objedine sve službe u jednom objektu, biće ispunjeni i svi ciljevi.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić istakao je da radovi nesmetano idu uporedo sa svim redovnim poslovima UKC-a. Direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Darko Tomaš ističe da će završetkom projekta biti prepolovljen broj pacijenata koji odlaze na liječenje van RS.

Predstavnik izvođača radova, kompanije „Vamed“, Volfgang Vainmar poručio je da će radovi na dva sprata centralnog medicinskog bloka biti završeni već na jesen ove godine.

Ugovor za rekonstrukciju i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnju sjevernog krila UKC-a RS potpisali su 2014. Dragan Bogdanić i direktor kompanije „Vamed“ Gerhard Rajter. Projekat se finansira novcem od kredita Evropske investicione banke. Ugovorom je predviđeno da radovi traju do polovine 2018. Vrijednost radova je 83 miliona evra bez PDV-a, a sav teret finansiranja je iz budžeta Srpske i ne ide na teret zdravstvenog sistema.

Štrajk

Milorad Dodik smatra da je najavljeni štrajk zdravstvenih radnika 15. septembra politički motivisan.

– Predsjednik udruženja koje organizuje štrajk je aktivista NDP-a i štrajk je politički motivisan, jer da ima stvarni razlog za štrajk oni bi u njega stupili danas, a ne 15. septembra, nekoliko dana pred izbore – rekao je Dodik.

Govoreći o zapošljavanju ljekara, Dodik je kazao da će razgovarati sa nezaposlenim ljekarima, jer se radi o ljudima koji su završili težak fakultet i imaju humano zanimanje, te treba vidjeti na koji način se oni mogu angažovati.

Izgradnja sjevernog krila podrazumijeva

– najsavremenije opremljeni operacioni blok,

– intenzivnu njegu

– centar urgentne medicine

– patologiju

Rekonstrukcija centralnog medicinskog bloka

– obnova svih šest spratova

– aktiviranje i obnova još jednog sprata

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se