15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Na referendum o Danu RS što prije

BANJALUKA – Referendum o obilježavanju 9. januara kao Dana Republike treba održati što prije jer nema vremena za njegovo odgađanje poslije lokalnih izbora, poručili su juče najviši republički zvaničnici.

Predsjednik RS Milorad Dodik je rekao da do sljedećeg obilježavanja 9. januara situacija mora biti jasna.

– Ne možemo ići u novo obilježavanje tog dana sa nejasnom situacijom. Želimo da održimo referendum na pitanje „Da li podržavate da se 9. januar slavi kao Dan Republike“ – istakao je Dodik koji je predložio da referendum bude održan sedam dana prije lokalnih izbora zakazanih za 2. oktobar.

Premijer RS Željka Cvijanović smatra da je riječ o važnom političkom zadatku koji RS mora ispuniti što prije. Prvi čovjek Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da još nisu dobili zahtjev za održavanje posebne sjednice u vezi sa referendumom.

– Da li će referendum biti prije ili poslije izbora, biće poznato u narednih nekoliko dana – dodao je Čubrilović.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kaže da će podržati referendum, ali da on treba da bude održan poslije lokalnih izbora. Inicijativa za održavanje referenduma pokrenuta je nakon odluke Ustavnog suda BiH koji je proglasio neustavnim dio Zakona o praznicima RS koji propisuje da se Dan RS obilježava 9. januara.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se