5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

MUP RS sproveo akciju Tranzit: Oduzeto 11 kilograma skanka od deset dilera

BANJALUKA, TREBINJE – U međunarodnoj akciji „Tranzit“ policija Republike Srpske juče je na području Banjaluke i Trebinja zaplijenila 11 kilograma skanka i uhapsila deset osumnjičenih za šverc droge.

Prema nezvaničnim informacijama, u Trebinju su privedeni  Miljan Koprivica i Spasoja Buha, dok je na području Banjaluke uhapšeno osam osoba čija imena nisu saopštena. Policija je tokom hapšenja kod Koprivice pronašla dokaze koji ga terete za šverc droge, dok kod Buhe nije ništa pronađeno.

Izvor blizak istrazi je kazao da se sumnja da je uhapšena grupa u proteklom periodu prokrijumčarila 100 kilograma droge.

U MUP-u RS i Tužilaštvu BiH, po čijem nalogu je i izveden „Tranzit“, kazali su da identitet uhapšenih i detalje ne mogu da saopšte dok akcija ne bude završena i dok se osumnjičeni ne ispitaju. Naveli su da je akcijom obuhvaćeno deset osoba, ali bi taj broj mogao biti i veći.

Izvor blizak istrazi je rekao da su neke osobe koje su bile pod lupom istražnih organa pobjegle iz BiH i da se za njima traga.

U Tužilaštvu BiH su naglasili da je akcijom „Tranzit“ razbijena dilerska mreža koja je krijumčarila skank iz Crne Gore u BiH.

– Akcija je usmjerena na otkrivanje i razbijanje dilerske mreže koja već duže vrijeme djeluje na području Trebinja i Banjaluke. Oni su uglavnom krijumčarili skank iz Crne Gore u BiH. Drogu su potom prodavali većem broju zavisnika u pomenutim gradovima – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da je, prema njihovom saznanju, droga koju su osumnjičeni krijumčarili prodavana čak školarcima i maloljetnicima.

Portparol MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović istakla je da je istraga u okviru akcije „Tranzit“ počela prije nekoliko mjeseci u saradnji sa Tužilaštvom BiH.

– Istragu sprovodi Jedinica za organizovani kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a RS. Osumnjičeni koji su uhapšeni u ovoj akciji već duže vrijeme su se kontinuirano bavili švercom narkotika. Sve ih teretimo za organizovani kriminal – kazala je Miljanovićeva.

Većina uhapšenih navodno su odranije poznati policiji po činjenju krivičnih djela. Uhapšeni Koprivica i Buha već imaju optužnicu zbog šverca droge. Njih dvojicu banjalučko Okružno tužilaštvo je optužilo za šverc pet i po kilograma marihuane. Koprivica je nakon podizanja optužnice sa banjalučkim Okružnim tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivice i pristao na tri godine zatvora. Prema optužnici, Koprivica je od njemu poznate osobe nabavio pet i po kilograma marihuane i sa Buhom dogovorio da je on prodaje zavisnicima. Otkriveni su i uhapšeni 7. marta na parkingu hotela „Bosna“ u Banjaluci prilikom primopredaje droge. Buhu optužnica, osim zbog ovog slučaja, tereti i da je tokom putovanja od Trebinja do Banjaluke davao marihuanu G. H., S. I. i M. Đ. Oni su drogu konzumirali u njegovom automobilu.

Tokom akcije policija je pretresla deset lokacija na području Trebinja i Banjaluke.

– Osim droge, tokom pretresa je zaplijenjena veća količina novca, digitalnih vaga i SIM kartica za mobilne telefone – kazala je portparol MUP-a RS Mirna Miljanović i dodala da s ciljem zaštite istrage ne može iznijeti više detalja.

Nezvanično saznajemo da su, između ostalih, pretresene kuće osumnjičenih Miljana Koprivice i Spasoje Buhe u Trebinju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se