10.4 C
Zvornik
23. април 2024.

Država ruši rodnu kuću Adolfa Hitlera?

BRAUNAU – Austrijska Vlada zaplijeniće i srušiti rodnu kuću Adolfa Hitlera, kako bi spriječila da ona postane mjesto hodočašća neonacista.

Hitlerova porodica je nakon njegovog rođenja, 1889. godine, u kući u mjestu Braunau, na rijeci In, živjela samo tri godine.

Ipak, ta trospratnica godinama izaziva kontroverze. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije najavljuju zakon kojim će biti oduzeto vlasništvo sadašnjem vlasniku – penzionerki koja odbija da proda kuću državi.

„Država želi da spriječi da kuća postane kultno mjesto za neonaciste, što se događalo u prošlosti, kada su se ljudi tamo okupljali i uzvikivali razne slogane“, precizira ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka.

Vladina komisija od 12 članova iz sfere politike, uprave, akademije i civilnog društva odlučiće o sudbini Hitlerove rodne kuće. Ministarstvo unutrašnjih poslova iznajmljuje tu kuću od 1972. godine, plaćajući mjesečnu rentu od 4.800 evra vlasnici.

U kući su održavane radionice za invalide, ali je od 2011. godine prazna zbog toga što vlasnica odbija da je proda državi. Ako zakon prođe u parlamentu, vlasnik nema pravo žalbe na odluku niti mogućnost da pregovara o odšteti, navode austrijski mediji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se