10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Druga noć protesta zbog ubistva Afroamerikanca

BATON RUŽ – Stotine ljudi okupile su se drugu noć uzastopno na protestu u američkom gradu Baton Ružu, na mjestu gdje je policija ubila jednog Afroamerikanca.Ožalošćeni, prijatelji i porodica Altona Sterlinga sastali su se ispred radnje u kojoj je on ubijen tokom policijske intervencije prije dva dana, prenio je Bi-Bi-Si.

U međuvremenu se pojavio video-snimak iz Minesote, na kojem je prikazano kako je policija ubila još jednog Afroamerikanca.

Filando Kastile ubijen je u svom automobilu kada je krenuo da dohvati svoju vozačku dozvolu, rekla je njegova djevojka.

On je prethodno rekao policajcu koji ga je zaustavio da ima dozvolu za nošenje pištolja i da posjeduje oružje, dodala je ona.

U Baton Ružu, pojedini demonstranti uzvikivali su da su „životi Afroamerikanaca važni“ i pozivali na zadovoljenje pravde.

Video snimak incidenta u kojem je ubijen Sterling pokazuje da je on bio oboren na zemlju i potom pogođen iz vatrenog oružja nekoliko puta.

Policija je saopštila da je bilo utvrđeno da je Sterling bio naoružan. Policajci su prethodno stigli po pozivu u kojem je rečeno da jedan čovjek pokazuje pištolj.

Novi video-snimak ovog događaja medijima je dostavio vlasnik radnje Abdulah Muflahi, koji tvrdi da ovo dokazuje da Sterling nije predstavljao prijetnju po policajce u trenutku kada je upucan.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se