8.1 C
Zvornik
24. април 2024.

Dodik: Bošnjaci nikada od Beograda neće čuti da je u Srebrenici bio genocid

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je jedino što Bošnjaci žele da čuju od Beograda to da je u Srebrenici bio genocid i da sav srpski narod optuže za to djelo, ali da to nikada neće čuti.

„E, to neće čuti“, poručio je predsjednik Dodik, povodom stalnih provokacija iz Srebrenice.

On je naglasio da Bošnjaci napadaju premijera Srbije Aleksandra Vučića zbog toga što je došao u Potočare, ispoštovao i domaćine i porodice žrtava, poklonio se i gotovo da je bio linčovan.

„Ne vrijedi ni to što je Srbija izdvojila veliku novčanu pomoć za Srebrenicu. Ništa njima nije dovoljno. Jedino žele da čuju od Beograda da je u Srebrenici bio genocid, a to nikada neće čuti“, rekao je Dodik za „Večernje novosti“.

Kada je riječ o inicijativi da se u parlamentu Srbije usvoji rezolucija o genocidu u Srebrenici, Dodik je konstatovao da je jedan od inicijatora Čeda Jovanović, „propali političar koji sve čini da se dodvori Sarajevu i zapadnim mentorima“.

„Neka dođe u Banjaluku da kaže da je u Srebrenici bio genocid, pa da čuje i šta naš narod misli o tome. On radi prljave političke rabote kako bi mogao da obezbijedi još neki poslić za lično bogaćenje. Ne mogu da zamislim da u Srbiji prođu njegovi prijedlozi“, dodao je predsjednik Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odlično što je premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio sastanak državnog vrha Srbije sa političkim liderima Republike Srpske o nezakonitoj i antidejtonskoj odluci Sarajeva da objavi rezultate popisa stanovništva u BiH.

Dodik je rekao za „Večernje novosti“ da očekuje da najavljeni susret bude održan u narednim danima, a da konsultacije svih najvažnijih političkih faktora Banjaluke i Beograda budu stalne.

Govoreći o očekivanjima od predstojećeg sastanka Dodik je rekao da je pozicija Srbije uvijek bila principijelna i da se Beograd ne miješa u unutrašnje stvari u BiH, ali da brani Dejtonski mirovni sporazum na kome počiva BiH.

„To se u ovom slučaju neće promijeniti“, naglasio je predsjednik Dodik.

On je podvukao da mu je cilj da se u Republici Srpskoj postigne jedinstvo oko narednih koraka i da Srpska namjerava da objavi elemente popisa u Republici Srpskoj za šta će biti potrebne i odgovarajuće formalne odluke Narodne skupštine.

Dodik je ukazao da je odluka Sarajeva o obradi rezultata popisa donesena preglasavanjem i usmjerena protiv srpskog naroda i da je u svojoj suštini protivna Dejtonskom mirovnom sporazumu.

„Ona predstavlja nastavak samovolje političara iz Sarajeva. Ne dozvoljavamo grubo nametanje životno važnih odluka“, poručio je predsjednik Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se