20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Čubrilović: RS će preispitati odluku o referendumu o Danu Republike, ako to uradi i Ustavni sud BiH

BANJALUKA – Ukoliko Ustavni sud BiH preispita apelaciju koju je RS uputila povodom njegove odluke o Danu RS, Narodna skupština RS mogla bi da preispita svoju odluku o raspisivanju refrenduma u vezi sa Danom RS.

Podsjećamo, da je Narodna skupština RS u petak na posebnoj sjednici usvojila Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma o Danu Republike, kao i imenovanje komisije za njegovo sprovođenje.

Prijedlog odluke o raspisivanju republičkog referenduma podnijeli su Klubovi poslanika SNSD-a, SDS-SRS Republike Srpske, DNS-a, PDP-a, SP, NDP-a, SDS-K, poslanička grupa Napredna Srpska i samostalni poslanik Ilija Stevančević.

Referendumsko pitanje o kom će se građani Republike Srpske izjasniti glasi „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“, a za dan održavanja referenduma utvrđuje se 25. septembar.

U Odluci o raspisivanju refrenduma se navodi da je sa više aspekata sporna Odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra prošle godine, koja je donesena na zahtjev člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića i kojom se proglašava neustavnim član 3b) Zakona o praznicima Republike Srpske.

Pojašnjava se da je Odluka Ustavnog suda sporna prije svega sa pravnog, ali i aspekta legitimnosti donosioca odluke, uticaju spoljnih faktora i skrivenih namjera iza takve odluke.

Govoreći o rezultatim rada parlamenta Čubrilović je rekao da je usvojeno oko 50 odsto od ukupnog godišnjeg plana rada, te da je do predlagača da u svojoj diminaciji šalje materijale od čega će zavisiti realizacija plana.

On je pozdravio i potpisavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se