4.4 C
Zvornik
17. април 2024.

Bivšoj mis dvije i po godine zatvora

SARAJEVO – Bivša mis fotogeničnosti BiH Slobodanka Tošić pravosnažno je osuđena u Sudu BiH na dvije i po godine zatvora zbog saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale 2006. godine u Istočnom Sarajevu.

Drugostepenom presudom, koju je donijelo Apelaciono vijeće Suda BiH, praktično je potvrđena prvostepena, koju je donio Sud BiH 2. marta ove godine. Tošićevoj će u kaznu biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 17. maja do 21. avgusta prošle godine.

Ova odluka donesena je nakon žalbenog postupka. Jedina izmjena u odnosu na prvostepenu presudu je kvalifikacija djela. Ranije je Tošićeva bila osuđena za pomaganje u pokušaju ubistva, a novom presudom za saučesništvo.

Bivšoj mis izrečena je kazna od godine zatvora za udruživanje u činjenju zločina te dvije godine za pomaganje u pokušaju ubistva. Tako joj je Sud izrekao jedinstvenu kaznu od dvije i po godine zatvora.

U presudi stoji da je Tošić bila član grupe koja je planirala ubistvo Ždrale. Oni su s tim ciljem 2006. godine nabavili dvije automatske puške, nakon čega su skovali plan. Ona je 13. aprila 2006. dogovorila sastanak sa Ždralom, nakon čega ga je zamolila da je odveze kod prijateljice po skripta za fakultet u Istočnom Sarajevu. U presudi stoji da je ona tada znala da je na tom mjestu postavljena zasjeda. Kada je izašla iz vozila, Branimir Minić i Davor Elez, koji su bili u sačekuši, zapucali su prema vozilu. Ždrale je tom prilikom zadobio lake povrede glave, leđa i ruku.

Slučaj „Tošić“ ranije je izdvojen iz predmeta „Lutka“, nakon što se optužena nije pojavljivala na ročištima. Početkom jula prošle godine bivša mis je uhapšena u Hrvatskoj, nakon čega joj je određen pritvor i mjere zabrane.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se