DruštvonaslovnaVIJESTI

U BiH tek svaki peti đak u stručnoj školi

BANJALUKA, SARAJEVO – Od 133.268 srednjoškolaca u BiH u školskoj 2015/16. godini, njih tek 24.019, ili svaki peti, pohađa stručnu školu.

Istovremeno, gimnazije pohađa 33.321 učenik, u tehničke škole ide ih 72.125, za umjetničke ih se odlučilo 1.216, a za vjerske njih 2.189, dok je preostalih 398 đaka u srednjim školama za djecu sa posebnim potrebama.

Sve to je pokazala detaljna statistika obrazovanja u BiH, koju je objavila Agencija za statistiku BiH.

Statističari su izračunali i da negativna demografska slika u BiH nastavlja da uzima svoj danak.

„U školskoj 2015/16. godini u BiH u 311 srednjih škola upisano je 133.268 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 10.613 učenika, ili 7,4 odsto“, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Nisu samo srednje škole na udaru negativnog prirodnog priraštaja, već je taj trend prisutan i u školskim klupama osnovnih škola.

„U školskoj 2015/16. godini u BiH u 1.850 osnovnih škola upisana su 291.364 učenika, što je u odnosu na prethodnu školsku godinu manje za 5.455 učenika, ili 1,8 odsto“, naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

Komentarišući podatak da je u srednjim stručnim školama mnogo manje učenika nego u gimnazijama, Saša Trivić, potpredsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, ističe da tu nije problem samo upisne politike, već je u pitanju i želja roditelja da njihovi đaci idu na fakultete.

„Po meni bi bilo bolje da se neko uhvati zanata i da ga kvalitetno savlada. Svako znanje se može naplatiti. Međutim, naš kvalitet znanja od osnovne škole do srednje veoma je nizak, pa je upitno kad neko završi školovanje koliko se uopšte može uklopiti na tržištu rada“, naveo je Trivić.

Po njegovim riječima, prosječan Amerikanac tokom svog životnog vijeka promijeni četiri različita zanimanja.

„Mi moramo da shvatimo da postoji cjeloživotno učenje i da svako tokom cijelog svog radnog vijeka treba da radi na sebi, da uči. Kod mene u firmi 90 odsto rukovodilaca pošlo je, što bi se reklo, od portirnice“, naglasio je Trivić.

Nemanju Savića, direktora Muzičke škole „Vlado Milošević“ u Banjaluci, ne čudi podatak da je ubjedljivo najmanje srednjoškolaca u umjetničkim školama.

„Kada je riječ o muzičkom obrazovanju, dosta je mladih zainteresovano, a sama Muzička škola u Banjaluci ne može da zadovolji to interesovanje koje postoji. Poznajući potrebe koje imamo, svakako sam pristalica toga da treba iznaći sredstva za proširenje muzičkog obrazovanja. Trebalo bi obezbijediti da svako veće mjesto ima obezbijeđeno barem osnovno muzičko obrazovanje“, rekao je Savić.

Inače, kada je riječ o obrazovanju u BiH, zanimljivo je napomenuti da je raniji višegodišnji trend porasta broja diplomaca ne samo zaustavljen, već ide silaznom putanjom.

„U 2015. godini diplomiralo je 15.788 studenata, što je za 6,7 odsto manje u odnosu na školsku 2014. godinu“, stoji u saopštenju iz Agencije za statistiku BiH.

  • 72.125 đaka u tehničkim školama
  • 33.321 učenik u gimnazijama
  • 24.019 đaka u stručnim školama
  • 2.189 srednjoškolaca u vjerskim školama
  • 1.216 učenika pohađa umjetničke škole
  • 398 u školama za djecu sa posebnim potrebama

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close
Close