18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Rudari tragali za dijamantima, pa pronašli olupinu punu zlatnika

Duž obale pustinje Namib u Africi pronađeni su ostaci olupine broda “Bom Isus” (Dobri Isus), puna španskih, portugalskih, firentinskih i venecijanskih zlatnika.

Olupinu su otkrili geolozi kompanije za iskopavanje dijamanata “De Bers” u aprilu 2008. godine, u blizini grada Oranjemunda.

Riječ je o portugalskom brodu koji je 1533. godine isplovio iz Lisabona za Indiju s kapetanom Franciskom de Noronhom na čelu.

Brod je tokom putovanja nestao i o njemu se ništa nije znalo sve dok ga nisu pronašli rudari tokom ispumpavanja vještačkog slanog jezera na Obali kostura.

Uprkos tome što je tom prilikom pronađen veliki broj olupina, “Bom Isus” bio je najstariji među njima, i prvi na kojem su pronađeni kovčezi sa blagom, slonovske kljove, oružje, odeća, bronzane posude, astrološke alatke i, naravno, skeleti mornara.

Ovo otkriće proglašeno je jednim od najznačajnijih u istoriji pronalaženja olupina i mjesto je ubrzo stavljeno pod zaštitu Uneska.

Blago će zadržati namibijska vlada, što je uobičajena procedura prilikom pronalaska olupina na plaži. Jedini izuzeci su državni brodovi, čiji sadržaj pripada državama pod čijom zastavom plove, rekao je doktor Diter Noli, vodeći arheolog.

Iako je Bom Isus pripadao portugalskom kralju, ova zemlja je ipak odlučila da svoje dragocjenosti velikodušno pokloni Namibiji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se