4.4 C
Zvornik
05. октобра 2022.

Prevarant iz Banjaluke pao nakon deset godina skrivanja

BANJALUKA – Član kriminalne grupe koja je napravila milionske prevare u Republici Srpskoj, Gojo Gajić iz Banjaluke uhapšen je poslije deset godina skrivanja od pravosudnih organa, saznaje „Glas Srpske“.

On je osumnjičen za organizovani kriminal, prevare i falsifikovanje isprava.

Na čelu pomenute zločinačke organizacije bio je bivši bankar Milutin Gajić koji se već nalazi na izdržavanju sedmogodišnje zatvorske kazne. Ovoj grupi pripadali su još i Zdravko Oroz iz Austrije i Žarko Panić iz Srbije koji su takođe osuđeni te K. S. za kojim se još uvijek traga.

Gojo Gajić je zajedno sa prezimenjakom učestvovao u prevari „Telekoma RS“ i Republičke uprave za geodetsko i imovinsko-pravne poslove (RUGIP).

Istragu protiv Goje vodi Specijalno tužilaštvo Republike Srpske i njemu je određen jednomjesečni pritvor.

–  On je bio pripadnik zločinačkog udruženja koje je formirano krajem 2006. godine. Ta grupa oštetila je nekoliko javnih preduzeća i republičkih upravnih  organizacija. Nekim članovima udruženja izrečene su presude, dok se za drugima traga – rekli su u Specijalnom tužilaštvu RS.

Gajićeva grupa u kojoj je Gojo imao značajnu ulogu prevarilo je „Telekom Srpske“ za 98.000 maraka. Sa računa RUGIP uspjeli su da skinu 4,3 miliona maraka koje ipak nisu završile u njihovim rukama. Tu milionsku prevaru izveli su 22. februara 2008. godine, a uloga Goje Gajića bila je da falsifikuje platne naloge. Prevaru je u dogovoru s ostalima izveo Oroz. On je došao u banjalučku Unikredit banku i lažno se predstavio kao revizor britanske firme „Dilojt“ te s računa RUGIP-a prebacio 4,3 miliona maraka na račun Panića u sarajevskoj „ABS“ banci. Da bi to uradio  iskoristio je šifru koju je ukrao i zloupotrijebio od radnice banke Zore G. Njoj je rekao da je revizor i da pregleda dokumenta. Međutim ta prevara je na kraju razotkrivena jer banka nije imala dovoljno novca za tu transakciju. Čim su nadležni shvatili da je kod njih lažni revizor i prebacivanje novca je blokirano.

Zbog ovih prevara u banjalučkom Okružnom sudu na osnovu priznanja krivice ranije su osuđeni Žarko Panić i Zdravko Oroz. Panić je dobio tri godine, a Oroz dvije godine zatvora.

Organizator

Organizator kriminalne grupe Milutin Gajić osuđen na sedam godina i tri mjeseca zatvora. Njemu je ova kazna osim za prevaru „Telekoma“ i RUGIP-a izrečena i za prevare „Elektroprivrede RS“ i Javnog preduzeća  „Depot“.

Ta dva preduzeća je prevario zajedno sa Mirom Šuvakom, Brankom Zelenikom, Franom Relotom i Mirom Ivančević. Oni su sa računa „Elektroprivrede RS“ i „Dep-ota“ na prevaru uzeli više od milion maraka. Zelenika je nakon priznanja krivice osuđen na tri godine, Šuvak na pet, Ivančevićeva na dvije, a Relota na četiri godine zatvora.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se