9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Predstavljena knjiga „Teslina pošiljka“

ZVORNIK – U zvorničkoj Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci predstavljena je večeras knjiga „Teslina pošiljka“, autora Vanje Bulića iz Beograda.

Bulić je u obraćanju prisutnim rekao da je u ovoj knjizi glavni junak „Narodna biblioteka“, koja je srušena, 6. aprila 1941. godine, prilikom bombardovanja Beograda.

„U školi su nas učili da je tada izgorelo oko 500.000 knjiga, a radeći na tome došao sam do zaključka, i ne znam što se država pravi nevješta, da je ustvari ‘Narodna biblioteka’ pokradena, odnosno da su knjige odnesene“, rekao je Bulić.

Buić je podsjetio da je beogradska „Narodna biblioteka“ imala sve ono najbitnije što je vezano za istorijsko i kulturno naslijeđe srpskog naroda, posebno prepiske srpske i turske države, Srbije i Austrougarske, pa se ispostavilo da na stogodišnjicu velikog rata mi nemamo dokumenta iz tog vremena koje imaju drugi, jer nam je sve odneseno.

„Po onima koji su to odnijeli, sve je zapaljeno“, rekao je Bulić i dodao da je bilo 300.000 knjiga, 200.000 svezaka, te štampe koja je izlazila u Srbiji, spomen sobe Vuka Karadžića, Đure Daničića i drugih, da ne nabrajam, a tu je bilo i „Miroslavovo jevanđelje“, koje je neko iznio, pa je na taj način spaseno i cijeli rat provelo u manastiru Rača kod Bajine Bašte.

Prema njegovim riječima, cjelokupno dobro koje se nalazilo u „Narodnoj biblioteci“ trebalo je da bude izmješteno u manastir Blagovještenje, koji se nalazi u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri.

„Svo to cjelokupno dobro bilo je spakovano u 150 sanduka, ali je 2. aprila 1941.godine došla naredba ministra prosvjete da sve to ostane, a znalo se da će Nijemci doći u Beograd, drugim riječima – izvolite pa nosite“, rekao je Bulić.

Podsjetivši da su od 6. aprila, kada su Nijemci došli u Beograd, dvojica Nijemaca radila u toj biblioteci i od tada, pa sve dok su Nijemci bili u Beogradu, u Bilblioteku od Srba nije niko ušao.

„Poslije svega šta se izdešavalo, jedan od dvojice tih Nijemaca radio je u Nacionalnoj biblioteci u Beču, pa nije teško povezati činjenice“, rekao je Bulić i dodao da su Nijemci uporno pokušavali 1941. godine, čak su i dva isleđivnja radili, da dokažu da su Srbi krivi što je „Narodna biblioteka“ izgorela u

požaru.

Zapitavši se otkud Tesla u ovoj priči, Bulić je rekao da je Nikola Tesla između dva rata govorio javno i pisao svom sestrići Savi Kosanoviću, koji je poslije bio srpski diplomata u UN, da je spremio oružje kojim će braniti Srbe u sluačaju rata, a tu su bili i nacrti „zraka smrti“ za kojima se i danas traga.

„Da li su ti crteži ‘zraka smrti’ bili pohranjeni u ‘Narodnu biblioteku’…ostalo je tajna“, rekao je Bulić i istakao da cijela priča u knjizi „Teslina pošiljka“ kreće dolaskom njemačkog novinara na ruševinama Biblioteke da traga šta se tada dogodilo.

Knjiga „Teslina pošiljka“ izašla je u izdanju beogradske izdavačke kuće „Laguna“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se