20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Pravo na izbor svoga puta

Zagovornici evropskog bloka strahuju da će mnoge članice EU poći putem Velike Britanije, čime gube političku moć, privilegije i sve drugo što im je donijela Unija

Piše: Milorad GUTALJ

ZVORNIK – Velika Britanija je svenarodnim referendumom pokazala samosvijest i demokratsko pravo da sama upravlja nezavisnošću koju je uvijek imala.

Velika Britanija, koja je sinonim za prvu industrijsku revoluciju, referendumom pokazuje da hoće samostalno da odlučuje o svom političkom, ekonomskom, demokratskom i svakom drugom putu.

Britanija je referendumom pokazala da ne želi da „sluša“, nego da kreira svjetsku političku, ekonomsku i svaku drugu misao, jer je to u njenom istorijskom „kodu“.

Britanci će, da se ne zavaravamo, i dalje imati daleko veći politički uticaj u EU od mnogih članica ove zajednice, iako od referenduma formalno pravno nije više u toj zajednici.

Žal evropskog bloka zbog odluke Britanaca brzo će proći, jer će sve članice EU, zbog vlastitih interesa, i dalje sarađivati sa Ujedinjenim Kraljevstvom, pošto se radi o zemlji koja ima veliki uticaj u kreiranju svjetskih tokova.

Politički uticaj mnogih zemalja EU sada će biti još manji, naročito onih kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo zaštitni znak, dok će, istovremeno, diplomatski, politički, ekonomski uticaj Velike Britanije u svjetskim zbivanjima rasti.

Međutim, zagovornici evropskog bloka strahuju da će mnoge članice EU poći putem Velike Britanije, čime gube političku moć, privilegije i sve drugo što im je donijela Unija.

Raspad Sovjetskog Saveza i ukidanje Varšavskog pakta EU je smatrala „vrhuncem demokratije“. Raspad Jugoslavije bio je isto demokratski čin u očima svih zaničnika EU, a isključivanje Rusije iz grupe najrazvijenih zemalja G-8, po evropskim standardima, bio je – demokratski potez.

Stvaranje nove države na teritoriji Republike Srbije za mnoge evropske zemlje jeste demokratija i pravo naroda da odlučuje o svojoj sudbini, dok je istovremeno izjašnjavanje naroda na Krimu o pripajanju Ruskoj Federaciji – „čin agresije“.

Referendum Crne Gore o izdvajanju iz Saveza sa Srbijom za Evropljane je – vrhunac crnogorske demokratije.

Za EU, uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji jeste demokratija kojom treba „obuzdati“ ovu zemlju. Nametanje svojih stavova drugim zemljama Brisel smatra demokratijom, ne vodeći računa o samobitnosti tih zemalja.

Svakodnevna stradanja nevinog naroda u Iraku, Libiji, Siriji i drugim zemljama ovog regiona, za zapadne zemlje je „demokratsko proljeće“, bez obzira na broj ubijenih.

Zato EU i zapadne sile, u ime demokratije o kojoj stalno govore, moraju da poštuje i uvažavaju i odluku Britanaca.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se